Kolejny w tym menu na tydzień prosty przepis, nie wymagający pracy. Sycące danie, w sam raz na lunch do pracy.

Z tym daniem mieliśmy trochę problemów. Wzięliśmy je z bloga Goodful, pełnego rozmaitych pomysłów na dania proste i szybkie (z pewnością znacie go z Facebooka). Ale trochę ulepszyliśmy bo oryginał wymagał poprawek 🙂

Na czym polegały? Dodaliśmy do paprykowego sosu sporo sosu pomidorowego, mniej więcej pół na pół, co pozwoliło przełamać smaki: słodki papryki i kwaśny pomidorów.  Naszym zdaniem penne podlane takim sosem zyskuje na smaku. Tak w każdym razie jest z makaronem pełnoziarnistym. Być może penne pszeniczne, lżejsze, dałoby radę z samym sosem paprykowym (jak jest w oryginale).. Musimy to kiedyś sprawdzić. A może ktoś z Was zrobi taką próbę? Jesteśmy ciekawi wyników eksperymentu.

Czas: 30 minut

Poziom trudności: Łatwy

Szacowany koszt dla 2 osób: 15 zł

Składniki

  • Opakowanie makaronu penne
  • 2 papryki czerwone
  • Mała cebula
  • Ząbek czosnku
  • Garść migdałów
  • Garść rukoli
  • 50 g serka koziego
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sos pomidorowy

  • 400 ml passaty pomidorowej
  • Pół główki cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • Łyżeczka miodu

Przygotowanie

Krok 1
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Papryki myjemy i razem z cebulą i czosnkiem władamy do naczynia żaroodpornego, a następnie do piekarnika. Pieczemy 20 minut. Wyciągamy. Papryki pakujemy do zamykanego szczelnie pojemnika, albo wkładamy do foliowej torebki na 10-15 minut. Wyciągamy i obieramy papryki ze skórki i wyciągamy gniazdo nasienne oraz nasionka, które wyrzucamy.

Krok 2
Przygotowujemy sos pomidorowy. Do rondla wlej oliwę, rozgrzej, następnie dodaj passatę, wrzuć do niej pół główki malej cebuli, 2 rozgniecione ząbki czosnku, łyżeczkę oregano i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Na koniec posól, dodaj łyżeczkę miodu, wymieszaj.

Krok 3
Na suchą rozgrzaną patelnię wysypujemy migdały i prażymy przez 3-4 minuty. Ścigamy z patelni i drobno siekamy lub miksujemy w blenderze.

Krok 4
Paprykę, cebulę i czosnek blendujemy na gładki sos. Doprawiamy sokiem z cytryny. Dodajemy sos pomidorowy oraz zmielone/posiekane migdały.

Krok 5
Gotujemy makron wedle wskazań na opakowaniu. Odcedzamy i mieszamy z sosem paprykowo-pomidorowym. Dodajemy rukolę i kozi ser.