Panzanella ze szparagami – przepyszna, pełna warzyw sałatka, która jest na tyle pożywna, że może zastąpić lunch.
Czas: 15 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Panzanella ze szparagami
Zobacz całe menu na tydzień, z którego pochodzi ten przepis.
Panzanella jest jednym z naszych ulubionych dań. Jest naładowana warzywami i witaminami, a zarazem na tyle pożywna, że może zastąpić tradycyjny obiad. Wystarczy pomieszać kilka składników i sałatka gotowa. Nie trzeba nawet robić dresingu – wystarczy skropić ją sokiem z cytryny.
W klasycznej wersji panzanelli pierwsze skrzypce grają pomidory – im bardziej dojrzałe tym lepiej, im więcej odmian, tym bogatszy smak. Dziś proponujemy Ci wersję idealną na tę porę roku – wzbogaconą o przepyszne szparagi.
Panzanella ze szparagami wzorowana jest na przepisie z serwisu Bonappetit.com
Spróbuj też klasycznej panzanelli oraz panzanelli z pieczonymi warzywami.
Składniki:
- 1 pęczek szparagów
- 2 sałaty rzymskie lub główka sałaty dębowej lub masłowej
- 6-8 plastrów szynki parmeńskiej
- 1 ciabatta lub 2 kromki chleba (jeśli chcesz żeby sałatka była mniej kaloryczna ogranicz ilość pieczywa)
- Garść pomidorków koktajlowych lub 4 dojrzałe, słodkie pomidory
- ½ czerwonej cebuli
- ½ szklanki tartego parmezanu
- Świeża bazylia (opcjonalnie)
- Natka pietruszki
- Sok z cytryny
- 2 łyżki oliwy
Świeże szparagi i wszystkie pozostałe warzywa do tej sałatki możesz zamówić z dostawą do domu w Warzywniaku. To rodzinna firma, która dba o jakość dostarczanych warzyw. Polecamy!
Ekipa z Warzywniaka przywiezie Ci zakupy do domu na terenie Warszawy.
Poszukaj swoich lokalnych dostawców. Zakupy online z przygotowaną listą to najlepszy sposób na rozsądne zakupy.
Przygotowanie:
Krok 1
Umyj szparagi, odkrój zdrewniałe końcówki. Zagotuj w rondlu 2 szklanki wody, dodaj szczyptę cukru. Kiedy się zagotuje, wrzuć do wrzątku szparagi, zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty. Odcedź. Przestudź, pokrój na kilkucentymetrowe kawałki.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Plastry szynki przełóż na tackę do pieczenia wyłożoną papierem. Wstaw do piekarnika i piecz około 5 minut. Zaglądaj do piekarnika, żeby szynka się nie spaliła. Powinna być chrupka, ale nie spalona.
Krok 3
W międzyczasie porwij ciabattę na kawałki. Rozgrzej patelnię, wyłóż na nią pieczywo i podpiekaj, aż stanie się chrupkie, obracając co chwilę, żeby się nie przypaliło. Jeśli wolisz możesz też wyłożyć je na tackę do pieczenia po podpieczeniu szynki i wstawić na kilka minut do piekarnika.
Krok 4
Umyj pomidorki i sałatę, dobrze ją odsącz z wody. Porwij sałatę na kawałki i przełóż do misy, dodaj do niej przekrojone na połówki pomidory. Jeśli używasz całych pomidorów, pokrój je w cząstki i razem z sokiem dodaj do sałaty.
Krok 5
Dodaj do sałaty pieczywo, pokruszoną na kawałki szynkę, szparagi, parmezan oraz cieniutko pokrojoną cebulę. Polej oliwą i sokiem z cytryny lub samym sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Posyp siekaną zieleniną.
Smacznego!