Polędwiczka w glazurze z musztardy francuskiej jest daniem niezwykłym! To zasługa słodko-kwaśnej, aromatycznej marynaty i glazury w jednym. Zamarynowane w niej mięso można usmażyć, upiec lub grillować. W każdej wersji będzie smakowało doskonale.
Czas: 30 minut
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 2
Polędwiczka w glazurze z musztardy francuskiej jakiej nie znacie
Naprawdę niewiele trzeba, żeby polędwiczkę wieprzową zmienić w eleganckie danie. Polędwiczka w glazurze z musztardy francuskiej taka właśnie jest. Nie tylko dobrze wygląda, ale doskonale smakuj. To zasługa hybrydowego sosu z musztardy, pełniącego rolę marynaty i glazury w jednym.
Marynata z musztardy (a właściwie marynata i glazura w jednym), którą wykorzystaliśmy do tej polędwiczki ma doskonale zrównoważony smak: cukier karmelizuje się podczas smażenia i staje lekko gorzkawy, za to z musztardy wydobywają się słodkie smaki. Gorczyca nadaje ostrości. Rozmaryn pięknie aromatyzuje całość, nadając polędwiczce charakteru i klasy. Całość uzupełnia ocet winny. Efekt jest taki, że polędwiczka w glazurze z musztardy francuskiej ma niezwykle złożony smak.
Marynata warta jest polecenia wszystkim miłośnikom grilla, bo stanowi bardzo miłą odmianę od standardowych, sklepowych posypek do mięsa.
Polędwiczka w glazurze z musztardy francuskiej powstała na podstawie przepisu Marian Burros, autorki książek kulinarnych.
Składniki:
- 2 małe polędwiczki lub 1 duża
- 3 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki siekanego świeżego rozmarynu lub suszonego (lub tymianku)
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Wsyp do moździerza cukier i rozmaryn i utrzyj na proszek. Dodaj musztardę, ocet i chwilę ucieraj całość. Jeśli nie masz moździerza użyj robota ręcznego lub miksera.
Krok 2
Osusz ręcznikiem polędwiczkę, usuń nożem błonki, posól i popieprz. Posmaruj mięso marynatą, najlepiej rękami, dokładnie dociskając marynatę do polędwiczek. Odstaw na 15 minut, choć najlepiej marynować mięso całą noc.
Krok 3
Nastaw piekarnik do 180 stopni.
Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Obsmaż polędwiczkę ze wszystkich stron, a następnie wstaw do piekarnika na 20 minut. Obróć w połowie pieczenia.
Jeśli masz czas możesz polędwiczkę usmażyć. Wedy marynata ładniej skarmelizuje się na mięsie. Smaż polędwiczkę na średnim ogniu, obracając co 4-5 minut. Czas smażenia 20 minut.
Podawaj np. z pure ziemniaczanym i sałatą.
Smacznego!