Mega prosty przepis na super chrupiące udka z kurczaka. Na dodatek bez tłuszczu, bez smażenia i bez kalorycznej panierki.
Długo zastanawialiśmy się jaka jest tajemnica chrupiącej panierki kurczaków sprzedawanych w fast foodach i zawsze wychodziło na to, że do osiągnięcia takiego efektu trzeba jakichś kombinacji z podwójnym panierowaniem i smażeniem w głębokim tłuszczu. Fu! 😉
W końcu znaleźliśmy patent jak uniknąć jednego i drugiego. Zamiast robić typowy fast food w tłustej panierce wystarczy użyć pokruszonych drobno orzechów migdałowych, dobrze doprawić udka pachnącymi przyprawami i tak zapanierowane, zamiast smażyć na patelni, wsadzić do piekarnika. Efekt jest doskonały. Pyszne, super chrupiące udka, bez tłuszczu, bez smażenia, bez tradycyjnej kalorycznej panierki, za to w smakowitej orzechowej otulinie. Doskonale sprawdzą się w towarzystwie pieczonych frytek jako niedzielny obiad, albo jako przekąska np. dla wygłodniałych kibiców podczas oglądania meczu.
Zobaczcie też inne nasze menu na tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia.
Z tak upieczonym kurczakiem znakomicie komponuje się też pieczony topinambur. My do udek podaliśmy pieczone frytki i pieczone rzodkiewki.
Czas: 1 godzina (w tym 40 min pieczenia kurczaka)
Szacowana cena dla 2-3 osób: 17 zł
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 4 udka
- 50 g migdałów
- Jajko
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- Łyżeczka ostrej papryki
- Łyżeczka kminu
- Łyżeczka oregano
- Łyżeczka tymianku
- Łyżeczka soli
- Łyżeczka suszonego czosnku (opcjonalnie)
Sprawdźcie całe menu na tydzień – co zamiast fast food, w którym wykorzystaliśmy ten przepis.
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. z termoobiegiem.
Krok 2
Kurczaka myjemy i osuszamy.
Orzechy mielimy na dość drobną mąkę. Dodajemy do nich przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczkę ostrej papryki, łyżeczkę kminu rzymskiego, łyżeczkę oregano, łyżeczkę tymianku, łyżeczkę soli, łyżeczkę suszonego czosnku. Wszystkie składniki mieszamy i przesypujemy do miski.
Rozbijamy jajko do miseczki i mieszamy widelcem lub rózgą, żeby żółtko połączyło się z białkiem.
Udka maczamy dokładnie w jajku a następnie obtaczamy w orzechowej panierce. Przekładamy na blaszkę do pieczenia.
Krok 3
Zapanierowane udka wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30-40 minut, aż panierka zbrązowieje. I gotowe!