Upraszczanie – to przewodnie hasło Niedzielnego kucharza. W tym menu mamy dla Ciebie pięć dań z maksymalnie 5 składników! Prawie wszystkie przygotujesz w 10 minut.
Wszystkie możesz zamówić online bezpośrednio z naszego bloga. Albo po prostu skorzystać z naszej listy zakupowej i wybrać się z nią do sklepu. Lista zakupów jest dostępna, tradycyjnie, na końcu wpisu.
No to do dzieła!
Wszystkie nasze menu na tydzień znajdziesz tutaj.
Poniedziałek: Sałatka z mango z sosem z masła orzechowego
Wtorek: Musaka pieczona w słoikach
Środa: Skrzydełka z kurczaka w glazurze z masła orzechowego
Czwartek: Marokańska soczewica w pikantnym sosie
Piątek: Sałatka z pomidorów, kuskusu, boczku i krewetek
Lista zakupowa
Jeśli masz ochotę na te dania – potrzebujesz następujących składników. Aby je zamówić we frisco.pl bezpośrednio przez naszego bloga – dodaj je do listy zakupów. Pamiętaj, ta funkcjonalność istnieje tylko dla Twojej wygody. Nie doliczamy do zakupów żadnej prowizji.
Mięso/owoce morza
- Stek z rostbefu lub antrykotu 200-250 g
- 500 g wołowiny mielonej
- 8 skrzydełek z kurczaka
- 250 g surowych krewetek
- 4 plastry bekonu
Warzywa
- Mała sałata karbowana lub masłowa
- 0,5 kg różnych pomidorów, najlepiej małych pokrojone na połówki lub ćwiartki
- 2 małe marchewki
- Mała główka czerwonej kapusty
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- Główka czosnku
- 2 średniej wielkości bakłażany
- 2 szklanki soczewicy czerwonej lub zielonej
- 3 pomidory1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
Owoce
- Dojrzałe mango
- Cytryna
Zioła/przyprawy
- Kolendra lub pietruszka posiekana
- Garść posiekanych orzechów ziemnych lub laskowych
- Szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- ¼ szklanki mleka kokosowego
- 1 łyżka wędzonej lub słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki kolendry suszonej, startej na proszek
- ½ pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie dla lubiących ostrzejsze smaki)
- ½ łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki sosu sriracha
- 1 łyżka suszonego tymianku
- Pęczek świeżej bazylii
- Pęczek natki pietruszki lub kolendry
- Sól
- Pieprz
- Cukier
Ser/nabiał
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 1/2 szklanki mleka
Kasza
- 2 szklanki kuskusu
Dodatki
- 8 łyżek masła orzechowego
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 szklanki wina
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka słodkiego sosu chili
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
Dania do zrobienia w 10 minut
W menu na ten tydzień jest tylko jedno dnie wymagające nieco więcej czasu i uwagi: musaka. My zrobiliśmy tę klasyczną, grecką zapiekankę w słoikach, bo jest to ostatnio nasz ulubiony sposób robienia zapiekanek, szalenie prosty i praktyczny – taki słoik wystarczy zapakować do torby i lancz do pracy gotowy. Pozostałe dania są bardzo łatwe i można je zrobić w 10 minut. Jedynie skrzydełka trzeba piec 40 minut, ale za to pracy nie wymagają praktycznie żadnej.
Smacznego!