W tym tygodniu postawiliśmy na maksymalną prostotę. Wszystkie dania są pyszne, łatwe, a ich przygotowanie nie wymaga czasu. Jeśli lubisz smacznie i zdrowo zjeść, ale masz niewiele czasu na gotowanie – to menu dla Ciebie! Do tego będzie niedrogo. Za składniki dla dwóch osób (nie licząc przypraw) zapłaciliśmy ok. 100 zł.
Przepisy łączy wspólny składnik. W tym tygodniu jest to sos marinara. Bulion i sos marinara są najlepszymi przyjaciółmi kucharza i jeśli masz je w lodówce/zamrażalniku – niestraszni są Ci niespodziewani goście. Warto jest mieć zamrożone porcje rosołu i sosu marinara, żeby w razie potrzeby wyciągnąć z lodówki i na poczekaniu zrobić zupę pomidorową, najprostsze spaghetti arabiatta, albo dania z tego menu!
- Na końcu wpisu znajdziesz listę składników, potrzebnych by przygotować to menu (porcje dla dwóch osób). Możesz je kupić jednym kliknięciem na frisco.pl, bezpośrednio przez naszego bloga. Nie pobieramy żadnych prowizji
Poniedziałek: Zoodle z cukini z pulpecikami i sosem marinara
Super proste szybkie danie z makaronu z cukinii. Zamiast zoodli można użyć zwykłego spaghetti. Zobacz przepis.
Wtorek: Indyk pod parmezanem
Jedna z wariacji na temat klasycznego włoskiego dania – bakłażan pod parmezanem. Najczęściej w wersji mięsnej występuje filet z kurczaka. Też tak robimy, ale tym razem użyliśmy indyka. Zobacz przepis.
Środa: Pieczony kalafior z kurczakiem
Danie niesamowicie aromatyczne i smaczne, choć składa się z kilku składników. Co najlepsze właściwie robi się samo. Pieczony kalafior to poezja sama w sobie. W tym przepisie zapiekany jest w lekkiej zaprawie z oliwy, tymianku i skórki z cytryny. Zobacz przepis.
Czwartek: Loco moco, czyli burger z jajkiem sadzonym
Właściwie jest to rodzaj hamburgera, tyle że zamiast bułki występuje kleisty ryż, a całość podlana jest zawiesistym sosem. Danie pyszne i mega sycące. Zobacz przepis.
Piątek: Lasagna z ravioli
Danie proste, że bardziej nie można. Zamiast klasycznych płatów lasagni występują pierożki ravioli ze szpinakiem i ricottą. Zapieczone w sosie marinara z prostym pesto i mozzarellą, zmieniają się nie do poznania. Zobacz przepis.
Poniżej lista składników jakich użyliśmy do gotowania
Mięso
- Udka z kurczaka (4 sztuki)
- Sznycle z indyka (400 g)
- Mielona wołowina (400 g)
Warzywa/owoce
- Cukinia (3 małe)
- Kalafior
- Bazylia
- Natka pietruszki
- Cebula czerwona (2 sztuki)
- Czosnek główka
- Cytryna
Konserwowe
- Passata (2x 750 ml)
Kasze/makarony
- Ryż (100 g)
- Kasza orkiszowa (100 g)
- Tortelini 250 g
Nabiał/jaja
- Mozzarella (2 sztuki)
- Parmezan
- Jajko
Dodatki
- Bułka tarta (1 szklanka)
- Orzechy pistacjowe (garść)
- Masło 2 łyżki
Przyprawy
- Tymianek
- Papryka słodka
- Czosnek granulowany
- Suszona cebula
- Liść laurowy
- Sos sojowy
- Sos worchester
- Mąka ziemniaczana
- Szklanka rosołu
- Olej
- Oliwa
- Sól
- Pieprz
Smacznego!
Zobacz jak robić zakupy z Niedzielnym kucharzem krok po kroku.