Sławna sałatka Kardashianki, kurczak na winie Elizabeth Taylor, pulpety Jessicy Alby, pomidorowy krem prosto z Ulicy Sezamkowej i bakłażan pod parmezanem Franka Sinatry – tak wygląda nasze menu na ten tydzień. Choć przepisy pochodzą od gwiazd i celebrytów – wybraliśmy je tak, by tradycyjnie były proste, zdrowe i łatwe do zrobienia!
Menu na ten tydzień jest mocno zwariowane… Po serii przepisów z kuchni włoskiej i francuskiej, które bardzo Wam (nam również) przypadły do gustu, zrobiliśmy menu na podstawie dań wymyślonych przez celebrytów, gwiazdy kina, generalnie ludzi znanych (nie tylko ludzi:). Skąd pomysł? Nie jesteśmy fanami sióstr Kardashian, zdecydowanie bliżej nam do Franka Sinatry, a ostatnio najbliżej mentalnie chyba do Ulicy Sezamkowej (dzięki Miłoszek ;-)). Po prostu nie lubimy nudy. Postanowiliśmy więc zajrzeć do garnków znanym ludziom. Zbyt wielu takich przepisów w sieci nie ma (a przynajmniej nie jakichś sensownych), ale udało się skompletować zestaw smakowitych dań na cały tydzień. Jesteśmy bardzo ciekawi czy Wam też się spodobają!
Więcej naszych menu na tydzień znajdziecie tutaj.
Menu na ten tydzień wygląda następująco:
Poniedziałek: Kurczak na winie Elizabeth Taylor
Ela Krawiec to nie tylko znakomita aktorka, ale też świetna kucharka, używająca przy tym minimalnych środków. Kurczak w winie to danie, które robi się samo.
Wtorek: Bakłażan pod parmezanem Franka Sinatry
Lekko zmieniony przepis w stosunku do oryginału: bakłażan w zapiekance jest wcześniej panierowany i obsmażany. Zmiana niewielka, a efekt niesamowity.
Jeśli macie ochotę spróbować ulubione dania gwiazd – zaglądajcie na bloga. Przepisy na kolejne dni będziemy dodawać codziennie rano.
Środa: Pulpety Jessicy Alby
Z trywialnego pulpeta można naprawdę zrobić super danie. Przepis Jessicy Alby jest bardzo łatwy, ale efekt jest niesamowicie zaskakujący.
Czwartek: Zupa krem Zoe z Sezam Street
Pamiętacie Zoe z Ulicy Sezamkowej? To właśnie jej przepis na super krem z ravioli i kluseczkami wołowymi ;-).
Piątek: Sławna sałatka chińska Chloe Kardashian
Bardzo prosta sałatka z lekkim, azjatyckim dresingiem wymyślona przez celebrytkę, znaną z tego, że jest znana. Jako znana osoba nie mogła inaczej nazwać sałatki jak „sławna sałatka:) W oryginalnym przepisie występuje kurczak. Zastąpiliśmy go krewetkami.
Jak gotowaliśmy
Dania z tego tygodnia są mega proste i wszystkie, oprócz kurczaka, można zrobić w maksymalnie pół godziny. Gotowanie było wiec łatwe i przyjemne.
Jak my gotowaliśmy? Najpierw zrobiliśmy ponad litr solidnego sosu pomidorowego, który potem wykorzystaliśmy w przepisie na zupę krem z ravioli oraz do bakłażana pod parmezanem.
Podczas gdy sos wolno się gotował – potrzebuje około 20-30 minut – obsmażyliśmy bakłażany i formowaliśmy wołowe kuleczki, które trafiły do zupy z ravioli. Gdy sos był gotowy wystarczyło zalać bakłażany, posypać parmezanem i wstawić do pieca na kwadrans.
Zupa z ravioli wymagała 10 minut gotowania razem z kuleczkami wołowymi. W ten sposób w 50 minut mieliśmy już gotowe dwa dania.
Przyrządzenie kurczaka wg Elizabeth Taylor to kwestia dosłownie obsmażenia mięsa, zalania winem, przykrycia i zostawienia swojemu losowi na godzinę.
Pulpety wymagają około 20 minut na przygotowanie masy masy mięsno-warzywnej i uduszenie.
Sałatkę z krewetek można zrobić dosłownie w 10 minut. Potrzeba na nią tak mało czasu, że najlepiej przygotować ją sobie na świeżo, albo dzień wcześniej – wieczorem.
Na koniec wystarczy wystudzić potrawy, zapakować do pojemników i część wstawić do lodówki (kurczak, bakłażan) a część zamrozić (pulpety, zupa).