Buddha bowl, szybki makaron Jamiego Oliviera, sałatka COBB – trzy dania na krótki roboczy tydzień, bo my, hurra! w piątek nie pracujemy. Wiemy też co zjemy 1 i 2 listopada. Może Wam też spodoba się nasz wybór?:-)
Menu na ten tydzień miało wyglądać zupełnie inaczej niż wygląda. Pomysł był taki, żeby znaleźć fajne przepisy na jesienną chandrę, poszukać składników o korzystnym wpływie na układ nerwowy, stymulujące mózg do wydzielania endorfiny. Nie wiemy jak Wy, ale nam takie menu jest mega potrzebne od ładnych paru miesięcy, kiedy postanowiliśmy sprzedać stare mieszkanie i kupić nowe. Wierzcie, że użeranie się z fachowcami to ciężki stres, huśtawka nastrojów, ataki wściekłości i mordercze myśli, a równocześnie lęk, żeby ich nie obrazić, bo sobie pójdą. Masakra! Zresztą pewnie wiecie. Sytuacja wygląda tak, że od czasu „Fachowców” legendarnego kabaretu Dudek nie zmieniło się nic.
Po pięciu miesiącach katorgi jesteśmy blisko finału, a w pewnym momencie wydawało się, że to już finisz. Fachowiec zalecił zamówić kontener na odpady, że w weekend sprzątamy, odkurzamy, czyścimy i nic tylko się przeprowadzać, bo on kończy robotę. Porzuciliśmy zatem plany gotowania na cały tydzień zakasaliśmy rękawy zwarci i gotowi, zamówiliśmy kontener. Minęła sobota, a fachowiec nie przyszedł. W niedzielę nie dał znaku życia…
Dalej siedzimy na walizkach, obgryzamy już łokcie, bo paznokci dawno już nie ma i główkujemy co dalej. Przed nami jeszcze trzy robocze dni, jedzenia w lodówce nie ma, głód w oczy zagląda. Postanowiliśmy zaradzić sytuacji wybierając z naszego bloga szybkie, zdrowe dania do zrobienia w kwadrans. Na szczęście niedziela była handlowa i można było zaopatrzyć się w składniki.
Zaplanowaliśmy też dania na Dzień Zaduszny 1 listopada i Wszystkich Świętych w piątek. W czwartek zjemy mega pyszne spaghetti z krewetkami w sosie maślanym. Danie łatwe i szybkie do robienia, idealne na taki właśnie dzień, kiedy czasu jest mało. Jeśli spodziewacie się gości, możecie śmiało podać ten makaron, bo prezentuje się okazale.
W piątek planujemy coś bardziej w stylu slow cooking, czyli pierogi z ciasta drożdżowego z wędzoną rybą i nadzieniem warzywnym. Danie niecodzienne, bardzo sycące i pyszne.
Całe menu wygląda tak:
Poniedziałek: BUDDHA BOWL. MISKA BOSKICH SMAKÓW I ZDROWIA
Do misy Buddy możesz wrzucić wszystko, byle były to warzywa, kasze i generalnie wegetariańskie składniki. Powinno być kolorowo. Smacznie jest zawsze. Buddha bowl to micha pełna boskich smaków i zdrowia.
Wtorek: BŁYSKAWICZNY MAKARON JAMIEGO OLIVERA
Super szybkie i absolutnie pyszne – tak Jamie Olivier zachwala to danie. I absolutnie na rację: to orechiette z groszkiem i chorizo zrobicie w czasie potrzebnym na ugotowanie makaronu.
Środa: SAŁATKA COBB, CZYLI KURCZAK, AWOKADO I JAJKO
Sałatka Cobb – klasyk amerykańskiej kuchni z 6 składników. Pyszne i niezwykle sycące danie, idealne na lunch. U nas z dressingiem w wersji light.
Czwartek: SPAGHETTI Z KREWETKAMI W MAŚLANYM SOSIE
Najprostszy i najsmaczniejszy przepis na pastę z owocami morza! Dopóki go nie poznaliśmy, wierzyliśmy, że to danie dobrze smakuje tylko we Włoszech. Krewetki możecie też jeść bez makaronu – ze świeżą chrupiącą bagietką, maczając pieczywo w pysznym maślanym sosie.
Piątek: PIECZONE PIEROGI Z PSTRĄGIEM
Zupełnie niecodzienny przepis z wędzoną rybą, która w połączeniu z plastrami ziemniaków i cebuli tworzy rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym ciastem. Pieczone pierogi z pstrągiem – będziecie zaskoczeni, jak wspaniale smakują.