Danie najlepiej zrobić z makaronu z mąki pełnoziarnistej, albo gryczanej – świetnie łączy się z pieczonymi, „dymnymi” warzywami i boczniakami.

Czas: 30 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

Jedno z tych niepozornych, nieoczywistych dań, których człowiek, będąc w restauracji, pewnie z karty by nie wybrał. I szkoda, bo to prosta, bardzo smaczna i zdrowa potrawa. Robi się ją szybko i nie wymaga dużo pracy. Zadanie można sobie jeszcze ułatwić piekąc wszystkie składniki w piekarniku, łącznie z grzybami. Potem wystarczy wymieszać warzywa z makaronem i gotowe.

Danie inspirowane przepisem z cooking.nytimes.com

Składniki:

  • ½ opakowania makaronu pełnoziarnistego, albo według uznania
  • ½ główki kalafiora
  • 1 puszka cieciorki 400 g
  • Dwie garści pomidorków koktajlowych
  • Kilka boczniaków
  • Garść migdałów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie)
  • ½ szklanki tartego parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • Kilka łyżek siekanej pietruszki
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Nastaw piekarnik na 200 stopni. Umyj kalafiora i podziel na różyczki. Przepłucz cieciorkę. Wyłóż warzywa na tackę do pieczenia. Polej olejem, posól, popieprz, wymieszaj. Wstaw do piekarnika na 25 minut.

Krok 2

W połowie pieczenia warzyw zagotuj wodę w garnku, wrzuć makaron. Gotuj minutę krócej niż czas przewidziany na opakowaniu.

Krok 3

Po wrzuceniu makaronu wstaw na kuchenkę patelnię lub szeroki rondel, rozgrzej i wsyp na nią umyte pomidorki. Praż na dość mocnym ogniu bez tłuszczu, aż zaczną się podpiekać. Wtedy dodaj do nich 2 łyżki masła, a następnie grzyby, tymianek i parmezan. Smaż aż boczniaki się zezłocą. Zacznij rozgniatać pomidorki, żeby wydobyć z nich sok i żeby zmiękły.

Krok 4

Wyjmij warzywa z piekarnika, dodaj do warzyw na patelni. Dodaj posiekane migdały. Wymieszaj. Odcedź makaron, zachowując pół szklanki wody z gotowania. Wlej wodę na patelnię z warzywami, wrzuć do nich makaron i wymieszaj całość. Dodaj starty ząbek czosnku. Trzymaj patelnię przez chwilę na ogniu do czasu, aż woda odparuje i zmieni się w emulsję. Wsyp tarty parmezan, siekaną pietruszkę, dopraw pieprzem kajeńskim. Podawaj.

Smacznego!