Pyszne skrzydełka z grilla w bardzo prostej glazurze na bazie oleju i masła, która wspaniałe nawilża mięso, chroniąc przed wysuszeniem. Dzięki temu będzie soczyste i aromatyczne.
Przepis na te skrzydełka z grilla podpatrzyliśmy u Marthy Steward, ale trochę go zmodyfikowaliśmy, dodając od siebie miód i cytrynę.
To danie równie dobrze jak z grilla wychodzi z piekarnika. Grillowane skrzydełka w domu możecie zrobić według tego przepisu. Również polecamy!
Czas grillowania: 30 minut
Liczba porcji: Z podanej ilości składników powstanie glazura na 12 skrzydełek
Składniki:
- Jedna czwarta szklanki oleju
- 3 łyżki masła
- Pół garści drobno posiekanego świeżego tymianku lub łyżka suszonego
- Łyżeczka curry
- Łyżeczka kurkumy
- Łyżeczka miodu i cytryny (dodajemy je do marynaty pod koniec pieczenia, po dwóch smarowaniach skrzydełek)
Przygotowanie:
Do rondelka wlej olej (jedną czwartą szklanki) i podgrzej na średnim ogniu, dodaj masło (3 łyżki), a gdy się rozpuści, wsyp kurkumę, curry (po łyżeczce) i dorzuć tymianek (pół łyżeczki).
Kiedy mikstura się zagotuje, ściągnij rondelek z ognia i pędzelkiem posmaruj nią skrzydełka z obydwu stron (przed wstawieniem na ruszt). Piecz na rozgrzanym grillu, ale nie za blisko żaru, żeby nie spalić skrzydełek. Smaruj je glazurą co 5-7 minut i odwracaj posmarowaną stroną w kierunku żaru. Czas pieczenia – około pół godziny.
Na koniec dodaj do marynaty miód i cytrynę, wymieszaj i jeszcze raz posmaruj skrzydełka z obydwu stron. Grilluj odwracając skrzydełka, aż glazura ładnie się skarmelizuje (czyli przypiecze).
Mięso a la grill z piekarnika
Ta glazura do skrzydełek doskonale nadaje się także do mięsa pieczonego w piekarniku.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Smaruj glazurą co 10 minut odwracając skrzydełka. Czas pieczenia – 45-50 minut.
Smacznego!
Szukasz więcej pomysłów na grilla – koniecznie sprawdź również:
Słodko ostra posypka na grilla