Zupełnie niesamowita zaprawa na grilla zrobiona z espresso, brązowego cukru i pieprzu kajeńskiego, o głębokim słodko-gorzkim smaku, pachnąca wędzonką i dymem. Prawdziwa kowbojska marynata!
Coś dla miłośników kawy
To danie to prawdziwa uczta dla miłośników kawy! Ale nawet jeśli za espresso nie przepadacie (tak jak Agnieszka, która w ogóle nie pije kawy) konsumpcja zgrilowanego steka z tą marynatą i tak sprawi Wam ogromną przyjemność. Mieszanka kawy, brązowego cukru i pieprzu kajeńskiego nadaje mięsu niesamowitego, dymnego smaku, jakby było pieczone na węglach, bo spalone drobinki kawy dają posmak drzewnego popiołu.
Ten smak zrobi wrażenie nawet na twardzielach
Jeśli chcecie zrobić wrażenie na gościach niecodziennym daniem z grilla wypróbujcie tę marynatę. Świetnie nadaje się do karkówki i polędwiczki wieprzowej, doskonale smakuje też z dobrą wołowiną.
Mięso w takiej zaprawie można usmażyć też na patelni lub upiec w dobrze nagrzanym piekarniku.
Przepis pochodzi od braci Matta i Teda Lee, właścicieli firmy Lee Bros (dystrybutor orzeszków), podróżników, kucharzy i celebrytów.
W USA marynata znana jest pod nazwą kowbojskiej marynaty.
Czas grillowania: 20 minut
Liczba porcji: Z podanej ilości składników powstanie zaprawa na 4 kawałki mięsa
Składniki:
- 4 łyżki drobno mielonej kawy
- 4 łyżki słodkiej papryki (najlepiej wędzonej)
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
Przygotowanie
Połącz wszystkie składniki. Mięso dokładnie osusz, a następnie skrop i wysmaruj olejem. Natrzyj zaprawą.
Odstaw na 15 minut. Grilluj na dobrze rozgrzanym ruszcie przez 10 minut z każdej strony (jeśli grillujesz wołowinę 5-6 minut z każdej strony wystarczy, żeby mięso było średnio wypieczone).
Mięso można usmażyć też na patelni.
Smacznego!
Szukasz więcej pomysłów na grilla – koniecznie sprawdź również:
Słodko ostra posypka na grilla