Kurczak piccata to na pozór zwykły sznycel, a tak naprawdę to danie z mega powerem smakowym, które spokojnie możesz podać na co dzień i od święta.
Czas: 20 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Jest coś takiego w kuchni włoskiej, że proste jedzenie zamienia w magię. Kurczak piccata jest tego najlepszym przykładem. Ot, kawałek panierowanego mięsa, usmażony, podlany, nie wiadomo czemu, sosem i to kwaśnym. A jednak kurczak piccata to poezja smaku i delikates. Panierka mięknie pod wpływem kontaktu z sosem, ale nie nasiąka nim jak gąbka, lecz chłonie sam smak w nim zawarty. Kotlet jest nadal zwarty z wyczuwalną skórką panierki. Sam sos to w ogóle temat na rozprawę naukową.
Kurczak piccata zanurzony w jest w maślanym sosie, z dodatkiem cytryny i kaparów, a więc generalnie powinien być kwaśny. A ma lekko kwaskowy, zrównoważony smak, który świetnie pasuje do kotletów. Jeśli dziwi cię skład sosu – kapary, cytryna – to zwróć uwagę, że na sznycle, schabowe panierowane kładzie się plaster cytryny, żeby po wyciśnięciu, sok zmiękczył skorupkę panierki. Tu całą robotę bierze na siebie sos.
Kurczak piccata to danie bardzo proste. Najpierw pokrój kurczaka na cieńsze plastry mięsa, a następnie jeszcze dodatkowo rozbij je młotkiem. Słowo „piccata” można przetłumaczyć jako rozbity na placek:)
Potem panierujesz mięso w mące. Może to być mąką zwykła. My używamy ziemniaczanej, bo unikamy glutenu. Poza tym kurczak piccata w takiej panierce jest bardziej chrupiący i smakowity. W przypadku każdej mąki możesz dodać parmezan, ale nie musisz, chociaż ser super aromatyzuje panierkę. Sznycle w mące ziemniaczanej wymagają jednak dłuższego smażenia, żeby panierka ładnie się zrumieniła.
Kotlety smażymy na dość głębokim tłuszczu, składającym się z oleju i masła. Masła idzie do przepisu dość dużo – 4 łyżki, ale dzięki temu sos jest aksamitny i kremowy. Masło dodajemy na dwa razy: 2 łyżki na początku razem z olejem. Musi się roztopić, a potem lekko zbrązowieć, co pozwoli wydobyć z niego cały smak, i na samym końcu – 2 zimne łyżki masła rozprowadzone w sosie sprawią, że stanie się delikatny, muślinowy.
I ostatnia uwaga: sos można zrobić na bazie bulionu, albo białego wytrawnego wina. I jeden i drugi smakuje pysznie. Z winem jest bardziej lekki, ale jeśli go używasz ostrożnie dodawaj soku z cytryny, żeby sos nie był zbyt kwaśny. Najpierw wlej wino, rozprowadź w sosie, spróbuj i doprawiaj cytryną.
Kurczak piccata zrobiliśmy na podstawie przepisu z Simplyrecipes.com
Kurczaka piccata możesz podać z makaronem, ryżem, kaszą. Super smakuje z dodatkiem surówki.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej lub uniwersalnej
- 4 łyżki tartego parmezanu (opcjonalnie)
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki oleju
- ½ szklanki bulionu lub wina
- Sok z połowy cytryny
- 3 łyżki kaparów
- Zielenina do posypania
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Pokrój mięso w poprzek w medaliony. Rozbij tłuczkiem na cieńsze plastry. Posól, popieprz. Wsyp mąkę do misy, dodaj parmezan, wymieszaj. Obtocz mięso w mące.
Krok 2
Rozgrzej na patelni 4 łyżki oleju i dwie łyżki masła. Kiedy masło zbrązowieje wyłóż na tłuszcz kotlety. Smaż na średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony.
Zdejmij z patelni na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym
Krok 3
Wlej na patelnię pół szklanki rosołu lub wina, zeskrob szpatułką kawałki kotletów jakie przywarły do dna. Dodaj sok z cytryny. Wymieszaj. Duś do momentu aż sos zredukuje się o połowę. Wtedy dodaj 2 łyżki zimnego masła rozmieszaj z sosem. Włóż do sosu kotlety, dodaj kapary. Podgrzewaj chwilę, polewając sosem kotlety. Posyp zieleniną. Podawaj.