Kaszotto z leśnymi grzybami to sezonowe danie, na które warto czekać cały rok. Nic tak nie pachnie  późnym latem jak koszyczek prawdziwków, albo kurek.

Czas: 30 minut

Poziom trudności: Bardzo łatwe

Liczba porcji: 2

kaszotto z grzybami leśnymi

W sobotę przyjechaliśmy do Słopnic w Beskidzie Wyspowym. Jak zawsze po drodze zaopatrzyliśmy się w jedzenie. Kupiliśmy też kurki, bo, jak mi powiedziała rodzina, grzybów jeszcze nie ma. Jak się jednak okazało, wystarczyło wyjść z Lulkiem na spacer na skraj lasu, żeby nazbierać prawdziwków i kurek na śniadanie i obiad. Teraz codziennie  wracamy z porannego spaceru z koszyczkiem kurek, zbieranych mimochodem, bo to wcale nie są wyprawy na grzyby.

Jemy grzyby prawie codziennie: z jajecznicą, ze spaghetti, robimy kotlety oraz kaszotto. Dzisiaj właśnie prezentujemy przepis na kaszotto z leśnymi grzybami . Jest to danie najprostsze z najprostszych, nie ma w niej nie wiadomo jakich składników. Prostota i jakość ingrediencji decyduje o smakowitości kaszotto z grzybami leśnymi.

Kaszotto z leśnymi grzybami to nazwa trochę umowna, ponieważ danie nie jest przygotowywane jak risotto, powolnym sposobem, poprzez systematyczne uzupełnianie płynu w wolno gotującym się ryżu. Często taką metodą robimy kaszę.

Kaszotto z leśnymi grzybami zrobiliśmy na skróty: ugotowaliśmy kaszę i połączyliśmy z usmażonymi grzybami. Użyliśmy prawdziwków i kurek, ale sprawdzi się każdy rodzaj grzybów. W tym również boczniaki.

Polecamy też przepis na spaghetti z rydzami.

Jeśli lubisz góry, grzyby i chcesz pomieszkać w wiejskim domku zapraszamy do nas na Woźniówkę pod Mogielicą

Składniki:

  • 1 szklanka niepalonej kaszy gryczanej (może też być palona)
  • Kilka prawdziwków, podgrzybków, garść kurek
  • Szalotka lub mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • Pęczek rukoli
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Wysyp kaszę do rozgrzanego rondla, praż chwilę – minutę, dwie, następnie dodaj łyżkę masła. Obtocz kaszę w roztopionym tłuszczu. Zalej szklanką wody, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na minimalnym ogniu 20 minut.

Krok 2

W międzyczasie: oczyść grzyby i pokrój w paski. Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Rozgrzej łyżkę masła na patelni, kiedy się roztopi dodaj cebulę. Smaż 3-4 minuty aż cebula się zeszkli. Dodaj grzyby, podkręć temperaturę, wsyp tymianek i pokruszony rozmaryn. Smaż na dość intensywnym ogniu aż grzyby zaczną ładnie pachnieć. Dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia.

Krok 3

Przemieszaj kaszę i przesyp na patelnię z grzybami. Wstaw na kuchenkę podgrzewaj i mieszaj składniki. Dodaj parmezan (zostaw ze 2 łyżki do posypania kaszotto na talerzach) i posiekaną drobno rukolę. Wymieszaj.

Przełóż na talerze, posyp parmezanem. Podawaj. Smacznego!