Jak ugotować soczewicę? Generalnie gotowanie soczewicy to sprawa nadzwyczaj prosta, choć ważne jest czy soczewica jest czerwona, żółta, czy zielona, łupana, czy też cała.
Czas: 7-30 minut
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Niepozorna, drobniutka, na surowo twarda jak groch, którego jest kuzynką, po ugotowaniu miękka i delikatna, a przy tym mocarna siłą zdrowych mikroelementów jakimi jest napakowana. Soczewica! Jest jednym z najstarszych warzyw i w menu homo sapiens (czyli człowieka – dla niezorientowanych ;-)) widnieje już od ponad 11 tys. lat. Z Biblii wiemy, że gotowali ją Izraelici, a i później była ważnym elementem diety świętych mężów Kościoła. Szymon Słupnik, człek tyleż święty co szalony, jadł tylko raz w tygodniu – właśnie gotowaną soczewicę. Swoje nazwisko święty wziął od 18-metrowego słupa, na którym mieszkał przez 40 lat, poszcząc, modląc się i głosząc kazania. Żył w V w. W tym roku, w styczniu, wypadła 1559 rocznica jego śmierci.
Czas gotowania a rodzaj soczewicy
Soczewica występuje w wielu odmianach, najpopularniejsze to soczewica czerwona, żółta i zielona, rzadziej brązowa. Najłatwiej ugotować soczewicę czerwoną i żółtą, ale z drugiej strony mają one tendencję do rozgotowywania się na papkę. Dlatego najlepiej nadają się do zup i kotletów. Soczewica zielona potrzebuje więcej czasu na ugotowanie, za to zachowuje ładny kształt m&nsów w miniaturze. Dobrze sprawdza się więc jako dodatek do sałatek.
Ile czasu trzeba na ugotowanie soczewicy? To zależy od kilku czynników. Im starsza, bardziej wysuszona soczewica, tym więcej potrzebuje czasu. Kiedy podczas gotowania skórka oddzieli się od nasion to znak, że są one mocno wysuszone. Szybciej gotuje się soczewica łupana, której ziarenka podzielone są na połówki (5-7 minut) niż soczewica w całości (15-30 minut). Najdłużej trzeba gotować soczewicę brązową (godzina), która wymaga takich samych zabiegów jak groch, czyli trzeba ją wpierw namoczyć.
Dwa są sposoby gotowania soczewicy: 1. zalewasz ziarna wodą, tyle tylko żeby były zanurzone w wodzie, gotuje i uzupełniasz płyn, 2. zalewasz soczewicę w proporcjach 1 szklanka soczewicy-2 szklanki wody i gotujesz pod przykryciem.
Pamiętaj, że rondelek, garnek musi być odpowiednio duży, ponieważ soczewica podczas gotowania dwu-trzykrotnie zwiększa objętość.
Jak ugotować soczewicę
Przepłucz soczewicę pod bieżącą wodą, żeby zmyć pyl i naleciałości na nasionach.
Zalej soczewicę wodą w następujących proporcjach: soczewica czerwona i żółta łupana – 1 szklanka wody na szklankę soczewicy, soczewica zielona – 2 szklanki wody na szklankę soczewicy.
Wstaw na kuchenkę, doprowadź szybko do wrzenia, następnie zmniejsz temperaturę i gotuj na bardzo wolnym ogniu.
Czas gotowania:
- w przypadku soczewicy czerwonej i żółtej łupanej czas wynosi 5-7 minut (może być i 2-3 minuty dłuższy jeśli ziarna są mocno wysuszone).
- w przypadku soczewicy czerwonej i żółtej całej – 15-18 minut.
- w przypadku soczewicy zielonej – 30 minut
Odkryj garnek i przemieszaj ziarenka.
I ostatnia uwaga: soczewicę posól dopiero po ugotowaniu. Ugotowana w posolonym wrzątku może być twarda.
Polecamy Wam następujące dania z soczewicy
Zupę z czerwonej soczewicy masoor dal
Prostą, iracką zupę z soczewicy z pulpetami
Sałatkę z ryżu, soczewicy, krewetek i chorizo
Sałatkę z pieczonego łososia, soczewicy, szparagów
Zupa krem z kalafiora i soczewicy
Soczewica po marokańsku w korzennym sosie