Pomidor nie znosi lodówki, za to tropikalne mango w chłodzie czuje się doskonale. Awokado nie wolno trzymać w niskiej temperaturze, ale tylko do czasu. Jak przechowywać owoce i warzywa, żeby jak najdłużej zachowały świeżość i smak, albo po prostu nadawały się do jedzenia? Które powinny trafić do lodówki, a które wręcz przeciwnie? Przygotowaliśmy dla Was ściągawkę, dzięki której nie będziecie już mieć problemów z przechowywaniem owoców i warzyw.
Lato to czas kiedy owoce i warzywa są najsmaczniejsze, a do tego w najlepszej cenie. Niestety w upały również najszybciej się psują (czasem za szybko!), a wokół owoców zaczynają krążyć wkurzające meszki. Na pewno znacie ten problem. My obecnie jesteśmy w górach, kupujemy na targu sporo owoców i warzyw. Obok naszego domu rośnie 50-letnia jabłoń – papierówka, której pyszne jabłka niezwykle szybko się psują. Do tego mamy tutaj dość małą lodówkę, w której mieszczą się tylko wybrańcy ;-). Dlatego odpowiednie przechowywanie warzyw i owoców jest dla nas teraz szczególnie ważne.
Jeśli Was też trapią pytania w stylu: „Czy pomidory wstawiać do lodówki?”, albo „Co zrobić, żeby dojrzałe awokado nie zepsuło się tak szybko?” lub „Co z jabłkami, które podobno działają jak dopalacz na inne owoce, przyspieszając ich dojrzewanie” – to ten wpis będzie przydatny!
Przechowuję, nie marnuję
Do tego żeby poruszyć temat przechowywania warzyw i owoców zainspirowała nas też akcja #PrzechowujęNieMarnuję, zorganizowana przez jednego z producentów sprzętu AGD. Akcja spodobała nam się ze względu na to, że propaguje wiedzę na temat zasad przechowywania produktów spożywczych, a my – jak wiecie – nie lubimy marnować jedzenia. Nie jesteśmy częścią tej kampanii i nie otrzymujemy za to wynagrodzenia, ale zachęcamy Was do niemarnowania żywności. Odpowiednie przechowywanie to połowa sukcesu! Inna sprawa, że przy okazji możecie wygrać lodówkę! Wejdźcie na stronę akcji (tutaj) i zapoznajcie się ze szczegółami.
A teraz już do rzeczy!
Lodówka czy blat, czyli jak przechowywać owoce i warzywa
Co wpływa na tempo psucia się owoców i warzyw? Przede wszystkim temperatura i sposób w jaki są przechowywane oraz naturalny gaz, który wydzielają niektóre z nich. Działa on w taki sposób, że mocno przyspiesza proces dojrzewania, nie tylko owocu, który go wydziela, ale też wszystkich wokół. Czasem działa to na naszą korzyść – gdy nie możemy się doczekać, kiedy wreszcie twarde awokado dojrzeje – wtedy warto zamknąć je w papierowej torbie, a ulatniający się z owocu gaz mocno przyspieszy ten proces. Często jednak produkowany przez owoce gaz jest przyczyną problemów – bo wytwarzający go owoc i jego sąsiedzi bardzo szybko przejrzewają. Właśnie dlatego niektóre warzywa i owoce – niezależnie czy przechowywane w lodówce czy w temperaturze pokojowej – należy trzymać osobno (taka izolatka np. dla pomidorów). Listę owoców i warzyw wymagających separatki znajdziecie niżej.
Kiedy myć owoce
To, że warzywa i owoce trzeba zawsze myć, nawet jeśli potem będziemy obierać je ze skórki, jest dość oczywiste, bo w ten sposób pozbywamy się groźnych bakterii znajdujących się na powierzchni. Pytanie natomiast, kiedy należy to robić. Czy prawdą jest że owoce i warzywa należy myć tuż przed spożyciem, bo nieumyte wolniej się psują? Czy jednak można umyć je sobie „na zapas”, np. zaraz po zrobieniu zakupów? Są sytuacje, w których wolelibyśmy umyć potrzebne warzywa i owoce wcześniej – np. gdy czeka nas dużo gotowania i chociaż to jedno chcemy mieć z głowy. I jest to jak najbardziej ok. Co prawda faktycznie woda może przyspieszyć psucie owoców, ale problem rozwiążemy jeśli po umyciu dokładnie je osuszymy. A zatem pamiętajcie – po myciu dokładnie wycieramy owoce i warzywa!
Jak przechowywać owoce i warzywa – praktyczna ściąga
Ten poradnik ma być przede wszystkim praktyczny, dlatego nie będziemy już rozwodzić się nad kwestiami teoretycznymi. Po prostu przedstawiamy Wam listy owoców i warzyw (ułożonych alfabetycznie), podzielonych według sposobu, w jaki należy je przechowywać. Listy są trzy, a nie dwie (lodówka, nie lodówka), bo niektóre owoce powinny dojrzewać w temperaturze pokojowej, a potem trafić do lodówki. Na koniec krótki spis „trudnych przypadków”, które ze względu na gazy wymagają odosobnienia ;-).
Owoce i warzywa, które przechowujemy w temperaturze pokojowej
- Bakłażany
- Banany
- Bataty
- Bazylię
- Cebulę
- Cukinie
- Cytryny
- Czosnek
- Dynię
- Grejpfruty
- Kabaczki
- Melony
- Ogórki
- Pomarańcze
- Pomidory
- Ziemniaki
Warzywa i owoce, które chowamy do lodówki dopiero gdy dojrzeją
- Awokado
- Ananasy
- Brzoskwinie
- Gruszki
- Kiwi
- Mango
- Melony
- Morele
- Nektarynki
- Papaje
- Śliwki
Warzywa i owoce, które przechowujemy w lodówce
- Brokuły
- Brukselki
- Czereśnie
- Granaty
- Jabłka
- Jagody
- Jarmuż
- Kalafior
- Kapusta
- Kukurydza w kolbach
- Kolendra
- Maliny
- Marchewka
- Pietruszka
- Por
- Roszponka
- Rukola
- Sałata
- Szparagi
- Truskawki
- Winogrona
- Zielony groszek
Warzywa i owoce powinny być trzymane osobno, bo przyspieszają proces dojrzewania innych owoców i warzyw
- Awokado
- Cebula (ze względu na zapach, który może się udzielić innym warzywom i owocom)
- Banany
- Brzoskwinie
- Gruszki
- Jabłka
- Morele
- Nektarynki
- Pomidory
Mamy nadzieję, że poradnik będzie dla Was przydatny. Jeśli zapomnieliśmy o jakimś warzywie lub owocu – dajcie znać, a uzupełnimy listy.
Na koniec jeszcze jedna bardzo ważna uwaga: jeśli owoce są przejrzałe, ściemnieją, skórka na nich się pomarszczy – można spokojnie je zjeść. Nawet jeśli tu i ówdzie zaczną się psuć, wystarczy wykroić zepsuty fragment i skonsumować. Natomiast jeśli na owocu, warzywie pojawi się nawet odrobina pleśni to w całości nie nadają się one do jedzenia i trzeba je wyrzucić!
Sprawdźcie również praktyczny poradnik jak przechowywać mięso.