Jajka za szparagami doskonale smakują o każdej porze dnia. To może być obfite śniadanie lub lekki lancz, albo wcześniejsza kolacja.
Czas: 10 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Jajka ze szparagami – idealne na śniadanie
Super proste i bardzo smaczne dnie. Jajka ze szparagami są pyszne i bardzo ładnie przy tym się prezentują. Wiadomo je się oczami, najważniejsze są jednak walory smakowe. Szparagi same w sobie są warzywem bardzo smacznym i niewiele, a właściwie nic poza solą nie jest potrzebne, żeby zjeść je ze smakiem. Jajka ze szparagami zostały jednak przygotowane w sposób wydobywający z tego pysznego warzywa jeszcze więcej dobroci. Posiekane na długie wstążki szparagi zachowują swój lekko orzechowy smak, nadal są jędrne, ale przy tym bardzo delikatne. Gorąco polecamy ten sposób przygotowania szparagów. Jedyne czego potrzebujesz to zwykła obieraczka do warzyw, przy pomocy której zrobisz piękne, zielone, szparagowe tagliatelle.
Jeśli szukasz inspiracji na dania ze szparagami, znajdziesz je tutaj. Z kolei pod tym linkiem jest poradnik jak gotować szparagi.
Składniki:
- Pęczek zielonych szparagów
- 4 jajka
- 2 łyżki masła
- Kilka łyżek tartego parmezanu
- Kromka ciemnego chleba
- Szczypiorek do posypania
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Umyj szparagi. Odłam zdrewniałe końce. Przy pomocy obieraczki do warzyw poszatkuj wzdłuż na cienkie kawałki.
Krok 2
Pokrój chleb w drobną kostkę. Wrzuć grzanki na rozgrzaną patelnię, podpiekaj chwilę mieszając. Zdejmij z patelni.’
Krok 3
Na tę samą patelnię wyłóż 2 łyżki masła, kiedy się zapieni wyłóż na nie szparagi, smaż mieszając przez 2 minuty. Posyp tartym parmezanem, zamieszaj, zrób w szparagach 4 wgłębienia, wbij w nie jajka, przykryj. Smaż do momentu uzyskania pożądanej konsystencji jajek.
Oprósz solą i pieprzem. Podawaj jajka ze szparagami posypane grzankami.
Smacznego!