Pomysł na szybki i lekki lancz. Mega proste danie: jajka sadzone z ryżem, warzywami, polane sojowym, imbirowym sosem.
Czas: 25 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Kiedy nie masz czasu ani pomysłu co zjeść na szybki lancz jajko sadzone „z czymkolwiek” może być doskonałym rozwiązaniem. Tak ma Agnieszka, która sadzone z pęczkiem szpinaku, garścią sałaty skropionej prostym dresingiem, albo jajko sadzone z pokruszonym serem pleśniowym, albo plastrem prosciutto często robi na szybki lancz (zjadany zwykle przed komputerem).
Dzisiaj polecamy prosty patent na taki właśnie, szybki i nie absorbujący kucharza lancz z jajkiem sadzonym i warzywami. Jeśli masz w lodówce wczorajszy ryż to przygotujesz obiad w dosłownie kilka minut. Zamiast ryżu możesz wykorzystać kuskus, albo kaszę, lub komosę. Zestaw dodatków warzywnych też jest całkowicie dowolny: ogórek świeży, lub kiszony, papryka, awokado co tam masz w lodówce. Szybki lancz z jajkiem sadzonym to absolutnie wolna amerykanka.
Całość polej aromatycznym sosem słodko-słonym, zrobionym z imbiru, sosu sojowego, miodu i octu oraz czosnku. Jeśli nie masz imbiru, to trudno, sos też będzie dobry, aczkolwiek imbir dodaje mu świeżości i ostrości.
Składniki:
- 2 jajka
- 1/2 ryżu
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 2 garści fasolki szparagowej (może być mrożona)
- Pęczek rzodkiewek
- Siekany szczypiorek
- 2 łyżki oleju
Sos
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu winnego, jabłkowego lub ryżowego
- 1 łyżka miodu
- 1 starty ząbek czosnku
- 1 łyżka tartego imbiru
Przygotowanie:
Krok 1
Przepłucz dokładnie ryż na sicie (aż woda przestanie być mętna). Wsyp do garnka, zalej szklanką wody, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 18 minut. Odkryj, przemieszaj widelcem.
Krok 2
Zagotuj w garnku 2 szklanki wody. Wsyp do gotującej się wody groszek i fasolkę. Gotuj 10 minut, odcedź.
Krok 3
Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, wbij na niego jajka, przykryj i usmaż.
Krok 4
Wlej do miseczki lub słoiczka sos sojowy, olej, ocet i miód, dodaj czosnek i imbir. Dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Wyłóż ryż na talerz, obok ułóż warzywa. Polej sosem. Połóż na ryżu jajko. Posyp siekanym szczypiorkiem.
Podawaj. Smacznego!