Pomysł na szybki i lekki lancz. Mega proste danie: jajka sadzone z ryżem, warzywami, polane sojowym, imbirowym sosem.

Czas: 25 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

Kiedy nie masz czasu ani pomysłu co zjeść na szybki lancz jajko sadzone „z czymkolwiek” może być doskonałym rozwiązaniem. Tak ma Agnieszka, która sadzone z pęczkiem szpinaku, garścią sałaty skropionej prostym dresingiem, albo jajko sadzone z pokruszonym serem pleśniowym, albo plastrem prosciutto często robi na szybki lancz (zjadany zwykle przed komputerem).

Dzisiaj polecamy prosty patent na taki właśnie, szybki i nie absorbujący kucharza lancz z jajkiem sadzonym i warzywami. Jeśli masz w lodówce wczorajszy ryż to przygotujesz obiad w dosłownie kilka minut. Zamiast ryżu możesz wykorzystać kuskus, albo kaszę, lub komosę. Zestaw dodatków warzywnych też jest całkowicie dowolny: ogórek świeży, lub kiszony, papryka, awokado co tam masz w lodówce. Szybki lancz z jajkiem sadzonym to absolutnie wolna amerykanka.

Całość polej aromatycznym sosem słodko-słonym, zrobionym z imbiru, sosu sojowego, miodu i octu oraz czosnku. Jeśli nie masz imbiru, to trudno, sos też będzie dobry, aczkolwiek imbir dodaje mu świeżości i ostrości.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1/2 ryżu
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 2 garści fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • Pęczek rzodkiewek
  • Siekany szczypiorek
  • 2 łyżki oleju

Sos

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu winnego, jabłkowego lub ryżowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 starty ząbek czosnku
  • 1 łyżka tartego imbiru

Przygotowanie:

Krok 1

Przepłucz dokładnie ryż na sicie (aż woda przestanie być mętna). Wsyp do garnka, zalej szklanką wody, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 18 minut. Odkryj, przemieszaj widelcem.

Krok 2

Zagotuj w garnku 2 szklanki wody. Wsyp do gotującej się wody groszek i fasolkę. Gotuj 10 minut, odcedź.

Krok 3

Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, wbij na niego jajka, przykryj i usmaż.

Krok 4

Wlej do miseczki lub słoiczka sos sojowy, olej, ocet i miód, dodaj czosnek i imbir. Dokładnie wymieszaj.

Krok 5

Wyłóż ryż na talerz, obok ułóż warzywa. Polej sosem. Połóż na ryżu jajko. Posyp siekanym szczypiorkiem.

Podawaj. Smacznego!