Pyszny, super prosty i zdrowy chłodnik. Gaspacho z arbuza jest lekkie, ale pełne aromatów. Chociaż to tylko zupa, to w upalny dzień wystarczy za cały obiad.

Czas: 10 minut

Poziom trudności: Dziecinnie proste

Liczba porcji: 2

gaspacho z arbuza

Klasyczne gaspacho to warzywna zupa hiszpańska, robiona z naprędce dostępnych składników: chleba, oliwy, pomidorów i ogórka. Zmiksowane tworzą zawiesisty krem. Warunek jest taki, że warzywa muszą być dojrzałe.

Gaspacho z arbuza to twórcze rozwinięcie klasycznego przepisu.  Zawiera wszystkie podstawowe składniki oraz arbuza, który nadaje zupie lekkości i owocowego posmaku.

Gaspacho z arbuza robi się tak samo jak zwykłe gaspacho: składniki trzeba pokroić i dokładnie zmiksować. Przy krojeniu nie przejmuj się jeśli nie uda ci się wyłuskać wszystkich nasion z pomidorów i arbuza, Podczas miksowania ładnie się rozdrobnią. A nawet jeśli zostaną jakieś większe kawałki, gaspacho z arbuza tylko na tym zyska, bo stanie się bardziej zawiesista. Gdyby ci to przeszkadzało, przetrzyj zupę przez gęste sito.

Składniki gaspacho możesz dowolnie modyfikować. Zamiast arbuza możesz użyć

Gaspacho z arbuza trzeba przed podaniem dobrze schłodzić. Po zmiksowaniu wstaw zupę co najmniej na godzinę do lodówki.

Spróbuj też naszego przepisu na klasyczne gaspacho.

Oryginalny przepis an gaspacho z arbuza pochodzi z bloga Gimmesomeoven.com.

Składniki:

  • 1 kg arbuza
  • 4 duże pomidory
  • 1 mały ogórek
  • 1 średnia papryka
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • Kilka listków mięty
  • 3 łyżki oliwy lub dobrego oleju
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • Szczypta kminu rzymskiego
  • Duża kromka ciemnego chleba lub cała bułka
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

Umyj wszystkie warzywa. Obierz ogórek, pokrój z grubsza, usuń gniazdo nasienne z papryki, pokrój pomidory, usuń nasionka. Pokrój arbuza, starając się usunąć nasiona. Włóż składniki do kielicha miksera, dodaj czosnek, cebulę, miętę. Zmiksuj na wysokich obrotach. Dodaj porwany na kawałki chleb. Zostaw na minutę-dwie aż nasiąknie płynem. Zmiksuj. Dodaj olej, ocet balsamiczny, kmin. Zmiksuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wstaw do lodówki na godzinę.

Podawaj z grzankami lub kawałkami arbuza i pomidora.

Smacznego!