Super przepis na szybki obiad, który bez najmniejszych obaw możesz podać na obiad proszony. Filety z kurczaka w sosie parmezanowym to danie tyleż proste co wykwintne.

Czas: 20 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

Są takie przepisy, że spojrzysz i pomyślisz „e, to chyba jakieś przeciętne”. Tak było trochę z przepisem na filety z kurczaka w sosie pieczarkowym. Szukaliśmy pomysłu co zdobić z pieczarek, których nam trochę zostało w lodowce i z kurczaka. W sieci było trochę przepisów na filety w sosie śmietanowym z grzybami. Jakoś nam się to nie kleiło – nie lubimy ciężkawych sosów na śmietanie. Poszukaliśmy dalej i w końcu postanowiliśmy przełamać się i zrobić to danie, choć w nieco zmienionej wersji. Nasze filety z kurczaka w sosie pieczarkowym nie zawiera śmietany. Zamiast niej dodaliśmy do usmażonego mięsa trochę mleka, która w połączeniu z sosem powstałym podczas smażenie filetów i pieczarek utworzył pyszną, delikatny sos o lekkim, grzybowym posmaku.

Filety z kurczaka w sosie pieczarkowym przygotowuje się bardzo łatwo. Najpierw trzeba usmażyć mięso: po 5 minut z każdej strony. Na smaku jaki został z filetów smażymy pieczarki i cebulę, Potem filety z powrotem trafiają na patelnię. Całość zalewamy mlekiem, dodajemy parmezan i danie gotowe. Całość zajmuje 15-20 minut. W sam raz tyle, żeby ugotować kaszę, ryż lub ziemniaki, z którymi filety z kurczaka w sosie pieczarkowym można podać.

Przepis wzorowany an Laughingspatula.com

Filety z kurczaka w sosie pieczarkowym

filety z kurczaka w sosie pieczarkowym

Składniki:

  • Podwójna pierś kurczaka
  • 6-8 średnich pieczarek
  • 1 szalotka lub mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • Natka pietruszki do posypania
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Osusz piersi z kurczaka ręcznikiem kuchennym. Posól i popieprz. Rozgrzej w rondlu łyżkę oleju, a następnie dodaj łyżkę masła. Kiedy się zapieni wyłóż na tłuszcz piersi z kurczaka. Smaż 10 minut po 5 minut z każdej strony na średnim ogniu. Zdejmij z patelni.

Krok 2

W międzyczasie posiekaj drobno cebulę i czosnek. Pokrój pieczarki w plastry.

Wsyp cebulę do rondla, w którym smażymy się filety. Zamieszaj, dodaj łyżkę masła, smaż 2 minuty mieszając. Dodaj pieczarki, podkręć temperaturę i smaż na dość żywym ogniu do momentu aż grzyby się zezłocą.

Krok 3

Dodaj do grzybów filety, wlej mleko i podgrzewaj aż mleko stanie się gorące – nie powinno zewrzeć. Wsyp parmezan, wymieszaj.

Krok 4

Wsyp mąkę do kubeczka, wlej 2 łyżki wody, rozmieszaj, wlej do sosu, rozmieszaj. Podgrzewaj aż sos zgęstnieje.

Podawaj filety z pure, ryżem lub kaszą.

Smacznego!