Dynia makaronowa zapiekana z sosem al ragu jest smacznym i bardzo ekologiczne danie, ponieważ nie trzeba po nim zmywać naczyń. Potrawę można zjeść prosto z dyniowe łupinki w jakiej się upiekła.

Czas: 1 godzina

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

Przepisy na dynię makaronową cieszą się wielką popularnością w USA, gdzie zresztą dynie w ogóle mają spore wzięcie. Amerykanie z dyni robią wszystko: od zup, przez naleśniki, ciasta, na kawie dyniowej kończąc. Miłość do dyni ma pewnie związek z Halloween, które przecież bez dyni obejść się nie może. W Polsce dynia wielkiej furory nie robi, ale nie jest też tak, że nikt z niej nie przyrządza ciekawych dań.

Naszym zdaniem, jednym z najciekawszych jest dynia makaronowa zapiekana z sosem. W ogóle dynia makaronowa jest naszym ulubionym członkiem dyniej rodziny, która, dodajmy, liczy dziesiątki, jeśli nie setki odmian. Ma ona jedną bardzo fajną cechę: po upieczeniu, miąższ dyni makaronowej można podzielić widelcem na małe niteczki, przypominające nasz polski makaron dodawany do rosołu. Amerykanie mają nieco inne skojarzenia – pewnie dlatego, że nie jadają rosołu z makaronem (nie wiedzą co tracą) i nazywają dynię makaronową: spaghetti squash.

Nam się dynia ze spaghetti nie kojarzy, ale uwielbiamy to warzywo. Można ją zjeść w prosty sposób i mega zdrowy: po prostu z sosem aglio oglio. Ale szczególnie pyszna jest dynia makaronowa zapiekana z sosem, albo mięsem. Tak, z mięsem. U nas w domu, kiedy zaczyna się sezon na dynie, zapiekamy dynię z mięsem z rosołu. Pycha.

W tym przepisie dynia makaronowa zapiekana jest z sosem al ragu. Jest to trochę podrasowany sos ragu, bo dodaliśmy do niego soczewicę, żeby był treściwszy jeszcze zdrowszy. Możesz jednak pominąć ten składnik jeśli masz purytańskie podejście do kwestii sosu al ragu.

Na koniec dwie uwagi: przed pieczeniem dobrze posól dynię i posmaruj olejem. Potem, kiedy już się upiecze, bardzo dokładnie oddziel widelcem miąższ od skórki. Skórka będzie spieczona i twarda, dlatego odseparowanie miąższu nie powinno być zadaniem trudnym. Dlaczego o tym piszemy? Ponieważ dynia makaronowa najlepiej smakuje, gdy jest podzielona na makaroniki.

I druga sprawa: dodaj sporą porcję sosu do dyni zanim ją zapieczesz. Dobrze jest też posypać wierzch serem pleśniowym. Dlaczego? Ponieważ dynia sama w sobie specjalnie nie ma smaku, za to bardzo ładnie przyjmuje inne smaki. Dlatego dynia makaronowa zapiekana powinna mieć sporą warstwę dobrze doprawionego sosu, który po upieczeniu można przyjemnie łączyć z dyniowym makaronem.

Składniki:

  • 250 g mielonego mięsa (indyk, wołowina)
  • 1 marchewka pokrojona w kostkę
  • Kawałek selera (pół szklanki pokrojonego w kostkę korzenia)
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2-3 plastry boczku lub suszonej szynki
  • ½ szklanki czerwonej soczewicy
  • Kawałek sera pleśniowego
  • 1 mała dynia makaronowa lub połowa średniej
  • ½ szklanki wina
  • Tarty parmezan – kilka łyżek
  • 3 łyżki oleju
  • Sól
  • Pieprz

Sos

  • 400 ml sosu pomidorowego
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 liść laurowy

Przygotowanie:

Krok 1

Nastaw piekarnik na 205 stopni.

Umyj dynię, przekrój wzdłuż na połowy, wydrąż łyżką gniado nasienne, posól dynię od środka i posmaruj łyżką oleju. Połóż połówki przecięciem do dołu na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Wstaw do piekarnika na 40 minut.

Krok 2

W międzyczasie.

Wlej sos pomidorowy do garnuszka, włóż do niego cebulę, ząbek czosnku, liść laurowy i łyżkę masła. Zagotuj (ostrożnie, bo sos mocno pryska szybko podgrzewany), następnie zmniejsz ogień do minimum. Gotuj bez przykrycia.

Krok 3

Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, wysyp na niego posiekaną marchew i selera. Smaż na średnim ogniu przez 5 minut. Dodaj cebulę i posiekany boczek, smaż przez 6-8 minut. Uważaj, żeby nie przypalić cebuli.

Krok 4

Dodaj mięso, rozbij je na małe kawałki, smaż przez 5 minut. Wlej wino, podkręć temperaturę i odparuj alkohol. Zmniejsz ogień i wlej sos pomidorowy, wymieszaj. Gotuj bez przykrycia na wolnym ogniu.

Krok 5

Wsyp soczewicę do garnka, zalej szklanką wody. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę do minimum, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 7 minut. Odkryj, przemieszaj, wsyp do sosu, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 6

Wyciągnij dynię z piekarnika. Przy pomocy widelca poszarp miąższ na wiórki (trzymaj dynię w rękawicy do pieczenia, żeby się nie poparzyć. Wyłóż na wierzch każdej połowy sos. Na wierzch pokrusz ser pleśniowy, posyp parmezanem. Wstaw do piekarnika nastawionego na 210 stopni na 20 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia włącz funkcję grill, żeby ładnie przypiec wierzch.

Podawaj zapiekankę w łupinach. Smacznego!