Domowy chleb bez zagniatania wymaga to super patent na własne, domowe pieczywo. Zrobi je każdy, bo ciasta nie trzeba zagniatać. Wystarczy zmieszać składniki.
Domowy chleb bez zagniatania wymaga od tylko jednego – cierpliwości, albo raczej odpowiedniego planowania. Ciasto nie wymaga zagniatania, nie trzeba się męczyć z wyrabianiem itd. Wystarczy połączyć mąkę z drożdżami, solą i wodą – kilka ruchów łyżką wystarczy. Całą robotę zrobią za ciebie drożdże. Ale potrzebują czasu. Ciasto na domowy chleb bez zagniatania musi rosnąć co najmniej 6-8 godzin, a najlepiej 12.
Długo? Przepis na domowy chleb bez zagniatania to najlepszy sposób, żeby obudzić rano domowników zapachem świeżo upieczonego pieczywa.
Tu kilka uwag jak zrobić domowy chleb bez zagniatania. Generalnie nie wymaga on żadnych specjalnie umiejętności. Jest tylko jeden tricky moment – ciasto po wielogodzinnym rośnięciu trzeba wyłożyć na papier do pieczenia, żeby podrosło z godzinę, w czasie, kiedy nagrzewa się piekarnik. Otóż ciasto jest bardzo wilgotne i kleiste. Jeśli masz jakieś doświadczenie z ciastem, to po wyłożeniu ciasta na podsypany mąką papier, przełóż ciasto kilka razy, zawijając boki do środka. Posyp w tym celu wierzch delikatnie mąką. Dzięki temu chlebek będzie bardziej wyrośnięty.
Ale nie musisz tego robić. Jeśli nie masz czasu, po prostu przełóż ciasto na papier, oprósz mąką i przykryj ręcznikiem.
Do pieczenia chleba możesz użyć garnka żeliwnego, jeśli masz, albo stalowego z pokrywką, odpornego na wysokie temperatury.
Domowy chleb bez zagniatania jest naprawdę pyszny. Robimy go co drugi dzień z mąki chlebowej i żytniej (na zdjęciach). Zawsze smakuje doskonale.
Przepis pochodzi z bloga Thekitchn, ale wymyślił go Jim Lahy, który sekret zdradził Markowi Bittmanowi z New York Timesa.
Polecamy również bardzo łatwą do zrobienia pizzę bez zagniatania i focaccię bez zagniatania
Składniki:
- 730 ml mąki żytniej (około 400 g lub 3 szklanki)
- 1/2 łyżeczki drożdży instant
- 11/2 łyżeczki soli
- 360 ml ciepłej wody
Przygotowanie:
Krok 1
Wsyp do misy mąkę, drożdże i sól. Wymieszaj.
Wlej do suchych składników wodę i wymieszaj drewnianą łyżką, tak żeby połączyć wodę z mąką. Kilka-kilkanaście ruchów wystarczy.
Przykryj folią spożywczą, ręcznikiem kuchennym i odstaw, np. do wyłączonego piekarnika, na całą noc (minimum 8-9 godzin) lub nawet na 18 godzin.
Krok 2
Połóż na kuchennym blacie arkusz papieru do pieczenia, oprósz mąką. Przełóż podrośnięte ciasto z misy na oproszone mąką miejsce. Najlepiej zrobić to przy pomocy szpatułki cukierniczej – ma elastyczną, zrobioną z silikonu końcówkę, dzięki której można łatwo wyciągnąć z misy całe ciasto.
Krok 3
Posyp delikatnie ciasto w wierzchu mąką i zagnieć chociaż raz, przekładając ciasto. będzie bardzo wilgotne i klejące. Oprósz jeszcze raz mąką i przykryj ręcznikiem (mąka jest po to, żeby ciasto nie przykleiło się do ręcznika). Odstaw na godzinę.
Krok 4
Następnie nastaw piekarnik na 230 stopni. Pół godziny później wstaw do piekarnika garnek z pokrywką. Po kolejnych 30 minutach wyjmij garnek z piekarnika, odkryj i szybko wrzuć do środka ciasto razem z papierem do pieczenia. Przykryj i wstaw do piekarnika. Zachowaj szczególną ostrożność podczas tych zabiegów, bo garnek jest piekielnie gorący.
Krok 5
Piecz chleb przez 30 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjmij z piekarnika, zdejm pokrywkę i wstaw garnek do piekarnika jeszcze na 15 minut.
Wyjmij garnek z piekarnika, ostrożnie wyciągnij chleb i odstaw na kratkę do ostygnięcia. Możesz przykryć chleb ręcznikiem jeśli nie chcesz, żeby skórka była zbyt chrupiąca.
Gotowe. Smacznego!