Jedna z najprostszych do zrobienia zup. Wystarczy kilka składników i jest gotowa. Idealna na chłodne dni i wieczory.
Czas: 45 minut (w tym 30 minut pieczenia warzyw)
Szacowany koszt dla dwóch osób: ok. 15 zł
Poziom trudności: łatwy
Coraz więcej herbaty zamiast wody, długie skarpetki zamiast piętek, nowa ramówka w telewizji, a za oknem szaro – to najbardziej oczywiste znaki, że jesień w pełni 😉 Haloweenowy karnawał mamy już za sobą, ale z dyniami jeszcze się nie żegnamy. Zamiast znęcać się nad nimi wycinając zębate uśmiechy, robimy z dyni pyszny słodko-kwaśny krem. Wprowadzając do menu na tydzień słoneczną, pomarańczową dynię trochę zaklinamy szarą jesienną rzeczywistość.
Składniki:
- Pół kilograma dyni
- 4 pomidory
- 1 cebula biała
- 1 ząbek czosnku
- Pół litra bulionu warzywnego lub wody
- Łyżka miodu
- Łyżka kurkumy
- Łyżeczka ostrej papryki
- 1/4 łyżeczki suszonego imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- Szczypta cynamonu
- Sól
Na grzanki:
- 2 kromki ciemnego chleba
- Jabłko
- Kilka plasterków sera pleśniowego lub Camambert
- Łyżeczka tymianku
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. Warzywa myjemy. Dynię kroimy w kawałki o grubości około 2 cm. Jeśli mamy czas (i siłę) obieramy ją ze skóry, jeśli nie, pamiętajmy, żeby skórkę usunąć po upieczeniu.
Krok 2
Pomidory zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut, po czym zdejmujemy skórkę, przekrawamy na ćwiartki i pozbywamy się gniazd nasiennych (najlepiej rękami).
Cebulę kroimy w dowolny sposób.
Krok 3
Na wysłaną papierem blaszkę wykładamy dynię, na nią pomidora i na koniec posypujemy cebulą. Dokładamy ząbek czosnku. Skrapiamy olejem i wstawiamy do piekarnika. Czas pieczenia 30-35 minut.
Krok 4
warzywa z pieca, przekładamy do garnka i miksujemy ręcznym blenderem na gładką masę. Dodajemy bulion lub wodę w ilości odpowiedniej do naszych oczekiwań co do gęstości kremu. Jeśli ma być rzadszy dodajemy więcej płynu. Jeśli chcecie żeby zupa była bardziej treściwa zamiast bulionu dolewamy mleka.
Doprawiamy zupę przyprawami (w ilości według gustu i uznania). Podgrzewamy całość.
Krok 5
W międzyczasie przygotowujemy grzanki. Chleb tostujemy w rozgrzanym piekarniku (kilka minut wystarczy), na suchej patelni lub w tosterze. Jabłko myjemy i nieobierane kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i chwilę przesmażamy. Wykładamy na chleb, dodajemy ser, posypujemy tymiankiem i na pół minuty wstawiamy do mikrofali.
Krok 6
Zupę przelewamy do talerzy i podajemy z grzankami.