Jak usmażyć filet z kurczaka, żeby nie wysuszyć go na wiór, ale żeby był soczysty to wcale niełatwa sztuka. Z tym przepisem sprawa jest naprawdę prostsza.
Czas przygotowania: 10 minut
Marynowanie: Minimum godzina
Smażenie: 16-18 minut
Poziom trudności: Łatwy
Liczba porcji: 2
Jak usmażyć filet z kurczaka to jedno z częściej zadawanych pytań w internecie. Bo jest nad czym pomyśleć. Pół biedy jeśli na patelni smażymy udko kurczęce z natury nieco tłustsze, o mięsie bardziej zwartym, wymagające dłuższego przypiekania. Prawdziwa sztuka to dobrze usmażyć filet z kurczaka. Delikatne mięso szybko reaguje na wysoką temperaturę i wymaga krótkiej obróbki cieplnej, ale trzeba dużej zręczności, żeby nie przesuszyć mięsa. Z drugiej strony trzeba uważać, żeby nie było surowe.
Jak usmażyć filet kurczaka
Dobry patent na to jak usmażyć filet z kurczaka ma FitmenCook, czyli Kevin Curry, bloger i paker z Nowego Jorku, którego już nie raz przedstawialiśmy w Niedzielnym kucharzu. Facet ma świetne, sprawdzone i proste przepisy. Taki jest też patent na to jak usmażyć filet z kurczaka: dobrze wysmażony, ale soczysty, a przy tym dziecinnie łatwy. Najpierw trzeba go zamarynować, najlepiej na całą noc, ale godzina też zrobi swoje, a potem smażyć na dość dobrze rozgrzanej patelni. Jeśli filet jest gruby to 8 minut z każdej strony. Cieńszemu wystarczą dwie tury po 6 minut.
Składniki:
- Podwójna pierś kurczaka
- 11/2 łyżki oliwy
Marynata
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka zmiażdżonego czosnku (2-3 ząbki w zależności od wielkości ząbków)
- 1 łyżeczka soli (więcej lub mniej w zależności od gustu)
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka przyprawy włoskiej (składniki znajdziesz poniżej)
- Świeża pietruszka lub mięta
Przyprawa włoska
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
Wymieszaj składki. Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiczku
Przygotowanie:
Krok 1
Wymieszaj składniki marynaty w głębokiej misie. Włóż do marynaty kurczaka, przykryj i wstaw do lodówki. Marynuj co najmniej godzinę, najlepiej całą noc. Marynatę i kurczaka możesz też włożyć do woreczka strunowego, zamknąć, potrząsnąć, żeby przemieszać składniki. Wstawi do lodówki.
Krok 2
Wyjmij kurczaka z lodówki na pół godziny przed smażeniem.
Wstaw patelnię z nieprzywieralnym dnem na kuchenkę, skrop olejem, rozgrzej na średnim ogniu, połóż na nim filety z kurczaka. Smaż 6-8 minut z każdej strony. Jeśli mięso zacznie się przypalać zmniejsz ogień. Mięso powinno być mocno przypieczone z zewnątrz, ale białe i soczyste w środku. Zdejmij mięso z patelni i odstaw na talerz na 5 minut do przestygnięcia.
Polej filety sosem balsamicznym. Podawaj z ryżem, kaszą lub gotowanymi warzywami.