Danie do zrobienia z 10 minut. Pod warunkiem, że masz ugotowany ryż. Jeśli nie masz, przygotowane zajmie ci 25 minut.
Czas: 10 minut
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Liczba porcji: 2
Danie proste jak bułka z masłem. Dobre dla tych, którzy mówią, że nie przepadają za ryżem. Zrobiony według tego przepisu smakuje zupełnie wyjątkowo, bo jest mocno aromatyzowany czosnkiem. Czosnkowy ryż zrobisz w 10 minut. Wystarczy, że dzień wcześniej, przy okazji przygotowywania obiadu, kolacji, ugotujesz szklankę ryżu. Będzie jak znalazł następnego dnia:)
Danie wzorowane na przepisie z bloga dininandcookin.com
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanego ryżu
- 2 jajka
- 2 garści jarmużu
- 4 ząbki czosnku
- 6 rzodkiewek
- Pęczek natki pietruszki
- 1 mała papryczka chilli (opcjonalnie)
- 2 łyżki masła
- Sól
Pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzej na patelni łyżkę masła. Gdy się roztopi wbij na patelnię 2 jajka, przykryj i smaż na wolnym ogniu aż żółtka się zetną.
Krok 2
W międzyczasie, rozgrzej na patelni 1 łyżkę masła, gdy się zapieni wrzuć na nią umyty jarmuż i smaż na dość mocnym ogniu aż liście zmiękną. Zdejmij z patelni.
Krok 3
Na tą samą patelnię wyłóż łyżkę masła. Drobno posiekaj czosnek i papryczkę i włóż na masło. Smaż chwilę mieszając, następnie dodaj ryż. Rozdrobnij go łyżką i podgrzewaj na dość mocnym ogniu, mieszając. Posiekaj pietruszkę i dodaj do ryżu. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 4
Wyłóż ryż na talerze, dodaj jarmuż, posiekaną rzodkiewkę. Na wierzch połóż sadzone jajko.