Super proste ciasto z cukinii i banana bez żadnego dodatku cukru. Jest naprawdę łatwe i zrobi je nawet absolutny nowicjusz w cukierniczym fachu.
Czas: 70 minut
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Na blogu Niedzielny Kucharz nie znajdziesz zbyt wielu przepisów na ciasta – jest ich raptem kilka. Ciasta pieczemy od wielkiego dzwonu, bo, chociaż bardzo je lubimy, no to jednak nie chcemy się sami wodzić na pokuszenie i zjadać pyszne, ale jednak puste kalorie. Inna sprawa, że uwielbiamy gotować, piec chleb i bułki, ale do wypieków cukierniczych nie mamy już takiego serca.
No chyba, że trafi się taki przepis jak poniżej na czekoladowe ciasto z cukinii i banana: prosty, że można go robić nie odrywając oczu od ulubionego serialu, można go robić nie mając bladego pojęcia o wypiekach, można go robić ciągle, bo to ciasto po prostu uzależnia. Serio. Czekoladowe ciasto z cukinii i banana jest wilgotne, trochę nawet kleiste, ale bardzo lekkie. I nie ma w nim grama cukru. W oryginalnym przepisie, który znajdziesz tutaj na liście składników są blisko 2 szklanki cukru! Za pierwszym razem robiąc ciasto zmniejszyliśmy ilość cukru do pół szklanki. A i tak ciasto było słodkie.
Ostatecznie zupełnie wyeliminowaliśmy cukier. Słodyczy dostarczają banany i suszona żurawina. I wystarczy! Czekoladowe ciasto z cukinii i banana jest przyjemnie słodkie, cukier nie dominuje kubków smakowych, a jego brak pozwala dość do głosu kakao, żurawinie i bananom.
Tu ważna uwaga: z podanych składników zrobisz duże ciasto, do którego potrzeba okrągłej formy o średnicy 30 cm. Wyjdzie solidne, grube ciasto. Na zdjęciu do wpisu jest ciasto zrobione z połowy składników, upieczone w foremce 20-centymetrowej.
Spróbuj innego odjechanego przepisu na ciasto z buraczków:)
Składniki:
- 2 i ¼ szklanki mąki 650
- ½ szklanki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka soli
- 100 g masła w pokojowej temperaturze (nieco więcej niż pół kostki)
- ½ szklanki oleju
- 2 jajka w temperaturze pokojowej
- ½ szklanki jogurtu lub maślanki
- 2 szklanki tartej cukinii (średnia cukinia)
- 4 średnie dojrzałe banany
- ½ szklanki suszonej żurawiny
- ½ szklanki posiekanych orzechów laskowych
Przygotowanie:
Krok 1
Nastaw piekarnik na 170 stopni.
W dużej misie wymieszaj mąkę, sodę, kakao i sól.
Krok 2
Zetrzyj cukinię na drobnych oczkach tarki (nie musisz cukinii obierać). Dokładnie odciśnij na sicie.
Krok 3
Obierz banany, pokrój z grubsza włóż do drugiej misy. Zmiksuj na gładko przy pomocy ręcznego robota. Dodaj masło i olej, zmiksuj. Wbij jedno jajko, zmiksuj, wbij drugie, zmiksuj. Przełóż do misy z suchymi składnikami. Dodaj jogurt i cukinię. Dokładnie wymieszaj całość. Dodaj orzechy i żurawinę i wmieszaj w ciasto.
Krok 4
Nasmaruj masłem naczynie do pieczenia. Wyłóż do niego masę, wyrównaj wierzch, stuknij foremką o stół, żeby pozbyć się powietrza w cieście. Wstaw do piekarnika. Piecz 50-60 minut. Wyjmuj ciasto z piekarnika i przy pomocy szpadelka do szaszłyków, sprawdź, czy ciasto jest gotowe. Wbij w środek, jeśli po wyciągnięciu patyczek ma na sobie dużo przyklejonych grudek ciasta, wstaw jeszcze do piekarnika.
Pamiętaj, że ciasto z cukinii i banana jest kleiste i patyczek nigdy nie będzie zupełnie suchy.