Bajecznie prosty przepis na absolutnie bajkowe ciasto z buraczków. Choć burak odgrywa w nim pierwszorzędną rolę to, jak dobry aktor, nie dominuje reszty, a stanowi z nią spójną całość. Pycha!
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 50-60 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 6-8
W Niedzielnym Kucharzu dużo ciast nie znajdziecie, ale te które Wam proponujemy są mega łatwe do zrobienia. Czekoladowe ciasto z tartymi buraczkami w 100 proc. spełnia tę definicję, bo jest bajecznie proste do zrobienia. Nie trzeba oddzielać żółtek od białek, ubijać piany itp. Wystarczy w rondlu połączyć mokre składniki, w misie wymieszać suche, połączyć jedne z drugimi i gotowe.
Cała praca to starcie buraczków na tarce. I tu uwaga: możecie buraka zetrzeć na grubych oczkach tarki, podczas pieczenia rozpadnie się i tylko od czasu do czasu natraficie na mały warkoczyk z buraczka:) Dla nas to jest bardzo ok, a nawet uważamy, że dodaje on uroku ciastu. Jeśli jednak chcecie uniknąć pytań od gości „a co to jest?” zetrzyjcie buraczki na małych oczkach. Ale też uważajcie, żeby to nie była jakaś miazga jak na tarte ziemniaki. Konsystencja buraczków ma istotny wpływ na strukturę całego ciasta, stanowi o jego lekkości, ale też nadaje mu ziarnistości.
W ogóle buraczek w tym cieście zachowuje się niesamowicie: oddaje mu swoją słodycz oraz lekko ziemisty posmak, który wspaniale łączy się z kakao i czekoladą, dodaje mu wilgotności i tekstury.
Idealne ciasto na weekend
Ciasto, oprócz buraczków, może spokojnie obejść się bez innych dodatków. W sezonie możecie jednak, dorzucić malin, nadających całości wspaniałej kwaskowości. Ciasto obejdzie się też bez dodatkowych aromatów, łyżeczka ekstraktu z wanilii bynajmniej mu nie zaszkodzi.
W oryginalnym przepisie czas pieczenia ciasta wynosi 25 minut, nasze doświadczenie jest takie, że to za mało – ciasto jest za miękkie a co gorsza, buraczki są właściwie surowe. Według nas ciasto z buraczków z dodatkiem malin (nie ma ich w oryginalnym przepisie) wymaga pieczenia około godziny. Później musi wystygnąć. Ciasto z samymi buraczkami jest gotowe po około 40 minutach.
Naszym zdaniem ciasto z buraczków jest idealne na weekend, do zrobienia wieczorem, albo w sobotni lub niedzielny poranek jeszcze przed śniadaniem.
Przepis pochodzi z bloga Greenkitchenstories.com
Składniki:
- 250 g (około 2 szklanki, czyi 2 średniej wielkości bulwy) tartych buraczków
- 100 g (2/3 szklanki) oleju słonecznikowego
- 125 ml (1/2 szklanki) miodu
- 50 g (1/2 tabliczki) czekolady 70 proc. połamanej na kawałki
- 3 jajka
- 375 g (1 ½ szklaki) mąki
- 5 łyżek kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Olej do posmarowania formy do pieczenia
- 2 szklanki malin
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
Wlej olej (2/3 szklanki) do rondla, zacznij podgrzewać na bardzo niewielkim ogniu. Wrzuć do oleju połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści. Wlej pół szklanki miodu, Wymieszaj. Zdejmij z ognia. Włóż do rondla starte buraczki, wymieszaj z masą czekoladową. Wbij do niej 3 jajka, dokładnie wymieszaj (masa buraczano-czekoladowa nie może być gorąca, inaczej jajka się zetną). Dodaj 2 szklanki malin i wmieszaj w całość.
Krok 2
W misie połącz suche składniki: 1 ½ szklanki mąki, 5 łyżek kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wymieszaj. Przesyp do rondla z masą buraczano-czekoladową. Wymieszaj, tak żeby nie było suchych składników.
Krok 3
Wyłóż dno tortownicy (użyliśmy małej tortownicy o średnicy 21 cm) papierem do pieczenia, posmaruj olejem boki (możesz je obsypać zmielonymi migdałami). Przełóż do niej ciasto. Wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika. Piecz 25 minut.
Przestudź. Podawaj ciasto z buraczków z gęstym jogurtem greckim.
Smacznego!