Chrupiący smażony ryż naprawdę nieźle chrupie i pysznie smakuje. Danie jest dziecinnie proste i możesz je zrobić dosłownie w kwadrans.
Czas: 15 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Jeśli lubisz smażone sajgonki to będziesz wiedzieć o co chodzi. Chrupiący smażony ryż jest dla ciebie. Jeśli sajgonek nie znasz to nic nie szkodzi – pokochasz to danie. Więcej, nawet jeśli nie przepadasz za ryżem to w tej wersji zasmakuje ci niezawodnie!
Tu znajdziesz przepis na smażone sajgonki
a tu na świeże spring rollsy
a tu na sajgonki bez zawijania🙂
Chrupiący smażony ryż ma zupełnie inny smak niż ryż jaki znasz na co dzień. Pod wpływem wysokiej temperatury i powolnego procesu smażenia jakby zmienia strukturę – staje się szklisty, twardawy, ale przyjemny, jakby orzechowy w smaku.
Tak czy inaczej, lubisz czy nie, naprawdę musisz spróbować tej techniki przyrządzania ryżu.
Inną ciekawostką w przepisie są pikle robione na szybko. Żeby ogórek smakował prawie jak konserwowy wystarczy naprawdę kilka minut kontaktu z octem. Warzywo jest kwaśne, ale wciąż zachowuje w sobie ducha świeżości, co razem daje bardzo przyjemne wrażenie.
I kolejna ważna rzecz: dresing. Słodko-kwaśno-pikantny. Każdy składnik jest tu ważny. Jeśli nie masz sosu sriracha dodaj sos słodko-kwaśny, tabasco w małych ilościach. Trudniej zastąpić olej sezamowy, ale jeśli go nie masz, weź zwykły olej o dodaj do dresingu ziaren sezamu.
Na koniec jeszcze kwestia ryżu. Pisaliśmy o tym na blogu już kilka razy przy okazji przepisów na smażony ryż, że do tego dania najlepiej nadaje się ryż ugotowany wczoraj, bo jest dobrze wystudzony i ziarenka nie sklejają się podczas smażenia. Świeży może zamienić się w pulpę. Jeśli nie masz wczorajszego ryży, albo zamrożonego, ugotuj rano ryż przed pracą i wystudź.
Tu bardzo ważna uwaga: nigdy nie zostawiaj ryżu w temperaturze pokojowej. Zaraz po wystudzeniu włóż go do lodówki. W ryżu trzymanym poza lodówką mogą namnożyć się bakterie. Taki ryż podgrzany może spowodować bardzo poważne zatrucie pokarmowe.
Przepis na chrupiący smażony ryż wzorowaliśmy na Bonappetit.com
Składniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 1 mały ogórek
- 1 pęczek rzodkiewek
- 2 szklanki ugotowanego ryżu
- 3 łyżki octu winnego (jabłkowego, ryżowego)
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 3 łyżki oleju
- Marynowane warzywa
- Sól
Dresing
- 1 łyżka sosu sriracha, albo innego ostrego sosu
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka octu winnego (jabłkowego, ryżowego)
- 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Krok 1
Umyj ogórka i rzodkiewki. Ogórka obierz, pokrój w plastry, przełóż do miseczki. Dobrze posól. Odstaw na kilka minut. Odciśnij sok jakim podpłynęły plastry ogórka i odlej. Posiekaj w talarki rzodkiewkę i dodaj do ogórka. Zalej octem, wymieszaj.
Krok 2
Rozgrzej na dużej patelni 2 łyżki oleju i łyżkę oleju sezamowego. Kiedy jest mocno rozgrzany wyłóż na patelnię ugotowany ryż i dobrze dociśnij do dna. Bardzo dobrze nadaje się do tego silikonowa szpatułka. Zmniejsz temperaturę pod patelnią i smaż ryż przez 7-8 minut dociskając od czasu do czasu. Po 5 minutach zacznij sprawdzać, czy ryż jest już dobrze przypieczony, brązowy. Jeśli tak, przewracaj partiami na drugą stronę, dociskając do dna.
Krok 3
W międzyczasie zrób dresing. Wlej do miseczki, albo najlepiej do małego zakręcanego słoiczka wszystkie składniki i dobrze potrząśnij aż powstanie gładka emulsja.
Krok 4
Pod koniec smażenia ryżu, wlej na małą patelnię łyżkę oleju, kiedy się rozgrzeje, wbij na niego dwa jajka, przykryj i smaż do momentu aż żółtka będą ścięte w stopniu jaki najbardziej lubisz.
W małym garnku zagotuj wodę, wsyp groszek, gotuj kilka minut. Odcedź.
Krok 5
Wykładaj ryż na talerze. Dopraw ogórek z rzodkiewką solą i ewentualnie szczyptą cukru, wymieszaj, dodaj do ryżu. Dołóż również inne konserwowe warzywa jakie masz w domu oraz groszek. Na wierzch ryżu kładź sadzone jajko. Posyp zieleniną i polej dresingiem.
Smacznego!