Błyskawiczny kurczak teriyaki – pyszny, azjatycki przepis, do którego przygotowania wystarczą trzy składniki i 10 minut.
Czas: 10 minut
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Liczba porcji: 2
Błyskawiczny kurczak teriyaki
Kurczak teriyaki to jedno z tych dań, które na stałe trafiło do światowej książki kulinarnej. Zajmuje tam zaszczytne miejsce, obok pizzy, spaghetti, kebaba, zupy pho, pad thai i wielu innych potraw, które wyrosły z narodowych kuchni i stały się częścią światowego dziedzictwa kulinarnego. Właściwe nie jest to potrawa, bo teriyaki to sposób gotowania, przyrządzania jedzenia. Nazwa pochodzi od słów: teri od przymiotnika błyszczący i yaki – grilować, gotować.
Teriyaki wywodzi się z Japonii, gdzie wykorzystywane jest głównie do przyrządzania ryb, rzadziej mięs czerwonych i drobiu. W zachodnim świecie teriyaki kojarzy się natomiast przede wszystkim z kurczakiem.
Oryginalny kurczak teriyaki i wiele kopii
W wersji oryginalnej metoda teriyaki polega na smażeniu mięsa w sosie sojowym, który stopniowo ulega karmelizacji (stąd przymiotnik „błyszczący”). Proces ten wzmacnia dodatek cukru lub miodu. Dla przełamania smaku do teriyaki dodaje się jeszcze albo sake, albo mirin – rodzaj sfermentowanej, lekko alkoholowej, słodkawej przyprawy.
Tak to wygląda w oryginale, natomiast na świecie powstało wiele wariacji na temat teriyaki: z dodatkiem imbiru, wina ryżowego, sherry, warzyw i sezamu.
W naszej wersji użyliśmy polędwiczek drobiowych, bo są delikatne i szybko się smażą – standardowo stosuje się natomiast mięso z udek. Zamiast polędwiczek możecie wykorzystać filety z kurczaka lub indyka. W sklepie możecie kupić gotowy sos teriyaki, ale akurat do tego dania nie jest on potrzebny.
Spróbuj też przepis na kurczaka teriyaki w pomarańczowej glazurze – czas przygotowania 15 minut!