Bakłażan pod parmezanem – to absolutny klasyk włoskiej kuchni, najprostszy z najprostszych, a przy tym wykwintny i niezwykle smaczny. Zrobisz go na bazie trzech składników w 40 minut. 4 osoby będą się delektować za 15 zł.
Poziom trudności: bardzo łatwe
Czas: 40-45 minut
Liczba porcji: 4
Trudno uwierzyć, że podpieczony na patelni parmezan zapieczony z prostym sosem pomidorowym i parmezanem można podać jako wykwintną przystawkę, albo wykorzystać jako sycący lunch do pracy. A tak właśnie jest tym daniem. Jest niezwykle łatwe do zrobienia, składa się z trzech składników, wspaniale pachnie i prezentuje się na talerzu. Zapieczony bakłażan staje się kremowy, przesycony smakiem zawiesistego sosu i parmezanu. Danie warto podać z dobrym pieczywem. Dobrze smakuje po odgrzaniu.
Składniki:
- 2 średniej wielkości bakłażany
- 2 puszki całych pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- Szklanka startego parmezanu
- Kilka łyżek oliwy
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzej 3 łyżki oliwy w rondlu. Posiekaj cebulę i wrzuć na rozgrzaną oliwę. Smaż na średnim ogniu przez 8 minut. Dodaj posiekany czosnek. Smaż 2 minuty. Dodaj pomidory z puszki, zagotuj i duś bez przykrycia przez 15 minut. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 2
Umyj i pokrój bakłażany w plastry o grubości 0,5 cm. Rozgrzej szeroką patelnię (najlepiej z nieprzywierającą powłoką) lub rondel, dodaj ze 2 łyżki oliwy i po chwili połóż na niej tyle krążków bakłażana ile się zmieści. Smaż dotąd, aż bakłażan ładnie się zarumieni. Wtedy przewróć na drugą stronę. Kontynuuj, aż cały bakłażan będzie obsmażony.
Krok 3
Do naczynia żaroodpornego wylej kilka łyżek sosu pomidorowego i rozprowadź po dnie. Ułóż na nim warstwę bakłażana, polej sosem i posyp parmezanem. Połóż drugą warstwę i znowu polej ją sosem, a potem posyp serem. Układaj kolejne warstwy, aż do wyczerpania bakłażana. Wierzch dania polej sosem i posyp serem. Naszym zdaniem najlepiej sprawdzi się zapiekanka składająca się z dwóch warstw bakłażana.
Krok 4
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. Włóż bakłażany na środkową półkę i piecz przez 15-20 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni.
Smacznego!