W tym tygodniu postawiliśmy na maksymalną prostotę. Wszystkie dania są pyszne, łatwe, a ich przygotowanie nie wymaga czasu. Jeśli lubisz smacznie i zdrowo zjeść, ale masz niewiele czasu na gotowanie – to menu dla Ciebie! Do tego będzie niedrogo. Za składniki dla dwóch osób (nie licząc przypraw) zapłaciliśmy ok. 100 zł.

Przepisy łączy wspólny składnik. W tym tygodniu jest to sos marinara. Bulion i sos marinara są najlepszymi przyjaciółmi kucharza i jeśli masz je w lodówce/zamrażalniku – niestraszni są Ci niespodziewani goście. Warto jest mieć zamrożone porcje rosołu i sosu marinara, żeby w razie potrzeby wyciągnąć z lodówki i na poczekaniu zrobić zupę pomidorową, najprostsze spaghetti arabiatta, albo dania z tego menu!

  • Na końcu wpisu znajdziesz listę składników, potrzebnych by przygotować to menu (porcje dla dwóch osób). Możesz je kupić jednym kliknięciem na frisco.pl, bezpośrednio przez naszego bloga. Nie pobieramy żadnych prowizji

Poniedziałek: Zoodle z cukini z pulpecikami i sosem marinara

Super proste szybkie danie z makaronu z cukinii. Zamiast zoodli można użyć zwykłego spaghetti. Zobacz przepis.

Wtorek: Indyk pod parmezanem

Jedna z wariacji na temat klasycznego włoskiego dania – bakłażan pod parmezanem. Najczęściej w wersji mięsnej występuje filet z kurczaka. Też tak robimy, ale tym razem użyliśmy indyka. Zobacz przepis.

Środa: Pieczony kalafior z kurczakiem

Danie niesamowicie aromatyczne i smaczne, choć składa się z kilku składników. Co najlepsze właściwie robi się samo. Pieczony kalafior to poezja sama w sobie. W tym przepisie zapiekany jest w lekkiej zaprawie z oliwy, tymianku i skórki z cytryny. Zobacz przepis.

Czwartek: Loco moco, czyli burger z jajkiem sadzonym

Właściwie jest to rodzaj hamburgera, tyle że zamiast bułki występuje kleisty ryż, a całość podlana jest zawiesistym sosem. Danie pyszne i mega sycące. Zobacz przepis.

Piątek: Lasagna z ravioli

Danie proste, że bardziej nie można. Zamiast klasycznych płatów lasagni występują pierożki ravioli ze szpinakiem i ricottą. Zapieczone w sosie marinara z prostym pesto i mozzarellą, zmieniają się nie do poznania. Zobacz przepis.

Poniżej lista składników jakich użyliśmy do gotowania

Mięso

  • Udka z kurczaka (4 sztuki)
  • Sznycle z indyka (400 g)
  • Mielona wołowina (400 g)

Warzywa/owoce

  • Cukinia (3 małe)
  • Kalafior
  • Bazylia
  • Natka pietruszki
  • Cebula czerwona (2 sztuki)
  • Czosnek główka
  • Cytryna

Konserwowe

  • Passata (2x 750 ml)

Kasze/makarony

  • Ryż (100 g)
  • Kasza orkiszowa (100 g)
  • Tortelini 250 g

Nabiał/jaja

  • Mozzarella (2 sztuki)
  • Parmezan
  • Jajko

Dodatki

  • Bułka tarta (1 szklanka)
  • Orzechy pistacjowe (garść)
  • Masło 2 łyżki

Przyprawy

  • Tymianek
  • Papryka słodka
  • Czosnek granulowany
  • Suszona cebula
  • Liść laurowy
  • Sos sojowy
  • Sos worchester
  • Mąka ziemniaczana
  • Szklanka rosołu
  • Olej
  • Oliwa
  • Sól
  • Pieprz

Smacznego!

Zobacz jak robić zakupy z Niedzielnym kucharzem krok po kroku.