Prosty trick i zwykły pieczony kurczak zmienia się w w grilowanego kurczaka. Pyszne danie jak z grila, które trzeba tylko odpowiednio przyprawić a potem zapiec w sosie barbecue.
Czas: 1,2 godz.
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 3-4
Kurczak z piekarnika, który smakuje jak grillowany
Sos barbecue w Polsce nie jest szczególnie popularny. Jako marynaty używamy raczej zaprawy z piwa, czy mieszanki ziół. Zgrillowane produkty polewamy albo maczamy w keczupie.
Amerykanie, którzy wiedzą to i owo o grillowaniu bardzo często stosują sos barbecue zarówno jako marynatę do grillowania jak i później w charakterze dodatku do gotowych potraw. To naprawdę świetny dodatek do grilla, który doskonale aromatyzuje mięso. Mięso do grillowania wystarczy doprawić solą i pieprzem i tak upiec. Dopiero na sam koniec, gdy jest gotowe, dokładnie obtaczamy je w sosie i dopiekamy pod mocnym ogniem. Na powierzchni mięsa powstaje wtedy aromatyczna i smakowita skorupka, która zastępuje wszelkie marynaty, wymagające czasu i zachodu.
Skoro o przyprawach mowa, w przepisie podajemy dwa zestawy marynat do wyboru, ale gorąco zachęcamy Cię do przetestowania zaprawy z kawą, która nadaje niecodzienny, ziemisty posmak. Spróbuj – kurczak, choć pieczony w piekarniku, dzięki tej marynacie smakuje jak z grilla.
Przepis pochodzi z bloga Thekitchn.com
Składniki:
- 8 pałek z kurczaka (podudzia)
Marynata 1
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
Marynata 2
- 2 łyżeczki drobno mielonej kawy
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
Sos
- 1 szklanka sosu barbecue (według tego przepisu)
- 1 łyżka dowolnej konfitury
- 2 starte ząbki czosnku
Przygotowanie:
Krok 1
Osusz kurczaki ręcznikiem lub ściereczką. Posól i przypraw jedną z dwóch marynat. Przełóż na tackę do pieczenia. Odstaw na czas nagrzewania się piekarnika.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw pałki na środową półkę. Piecz przez 30 minut, następnie przewróć nóżki na drugą stronę. Piecz jeszcze przez 20-25 minut.
Krok 3
W czasie, gdy mięso się piecze zrób sos barbecue. Z tego przepisu uzyskasz 11/2 szklanki sosu. Odlej pół szklanki, wlej do rondelka, dodaj łyżkę konfitury i dwa starte ząbki czosnku i podgrzewaj na wolnym ogniu przez czas pieczenia się kurczaka. Chodzi o to, żeby sos jeszcze bardziej się zredukował.
Krok 4
Kiedy pałki są już upieczone, wyjmij je z piekarnika i zwiększ temperaturę do 220 stopni.
Weź łyżkę i pokryj sosem pałki z wierzchu. Wstaw mięso do piekarnika i zapiekaj okolo 10 minut aż sos zacznie się delikatnie przypalać. Wyciągnij je wtedy z pieca, przewróć pałki stroną, na której nie ma sosu i posmaruj marynatą. Wstaw do piekarnika na kolejne 5-10 minut.
Wyjmij pałki z piekarnika i odstaw na chwilę do przestygnięcia.
Smacznego!