Kto nie lubi „Chińczyka”? Każdy lubi. Każdy może też zrobić sobie w domu danie z chińskiej kuchni, która jest łatwa, nie wymaga wielkich umiejętności, a przy tym jest aromatyczna i pożywna.
Na początku lutego zaczął się chiński Nowy Rok, który, w przeciwieństwie do naszego kalendarza, regulowany jest cyklem księżyca. 2019 r. to Rok Świni (albo dzika… no cóż) i w horoskopie chińskim jest ostatnim z dwunastu znaków, zamykających cały cykl 12 letniego kalendarza. Rok Świni oznacza finał zaczętych wcześniej działań i przedsięwzięć, czas kiedy nie zaczyna się nowych projektów, a kończy stare. Podobno Rok Świni to dobry czas na rodzenie dzieciny:)
W symbolice chińskiej zodiakalna świnia jest znakiem związanym z żywiołem ziemi, rzeczami codziennymi, radością i przyjemnościami.
W Niedzielnym Kucharzu zaplanowaliśmy na połowę lutego, kiedy kończy się tygodniowy festyn związany z początkiem Nowego Roku (Chińczycy mają „sylwestra” od 4 do 9 lutego”) menu z chińskimi daniami. Obydwoje z Agnieszką uwielbiamy azjatyckie smaki, aromat, przyprawy i sposób gotowania. Kuchnia chińska co do zasady jest dosyć łatwa i szybka w przygotowaniu.
Niestety, i nasze plany i bloga musieliśmy zawiesić, bo Miłosz się rozchorował i prawie dwa tygodnie byliśmy na szpitalnej diecie. W takich chwilach, kiedy człowiek kursuje między szpitalem, pracą i domem i myśli o wszystkim tylko nie o jedzeniu, a przecież jeść musi, najlepiej sprawdzają dania szybkie i niekłopotliwe. Takie są właśnie przepisy z kuchni chińskiej. Zawsze sięgamy po nie kiedy trzeba zrobić szybki obiad, albo kolację. Dzisiaj proponujemy Wam garść przepisów o dość różnorodnej strukturze i smaku. Więcej propozycji znajdziecie na blogu.
ZUPA „GŁOWY LWA” Z PULPETAMI I NOODLAMI Z CUKINI
Danie jest wprost przepyszne. Pulpety (zrobiliśmy małe kuleczki, oryginalnie są to duże pulpety, które rzeczywiście wyglądają w misce zupy jak lwie głowy) są lekkie i bardzo aromatyczne. Bulion, jak każdy bulion chiński, doprawiony sosem sojowym i olejem sezamowym, z mnóstwem zieleniny, jak zawsze jest pyszny
MAKARON PO SYCZUAŃSKU W 10 MINUT
Makaron łatwy do przygotowania jak zrobienie chińskiej zupki instant z torebki. I równie szybki w wykonaniu. Możecie użyć dowolnego chińskiego makaronu, ale najlepszy jest ryżowy, szerokie wstążki. Zupełna dowolność panuje jeśli idzie o dodatki. My do makaronu dorzuciliśmy fasolkę szparagową, ale świetnie sprawdzi się też brokuł, kalafior, szpinak.
MAKARON CHIŃSKI Z SOSEM IMBIROWO-SZCZYPIORKOWYM
W dalekowschodniej kuchni piękne są dwie rzeczy: łącznie niecodziennych smaków i prostota wykonania. Taki właśnie jest nasz przepis na ten aromatyczny i mega szybki makaron chiński. Kluczowym elementem tego dania jest sos zrobiony ze zmiksowanego szczypioru i imbiru.
KACZKA PO CHIŃSKU
Jaka jest tajemnica błyskawicznej kaczki po chińsku? Mięso piecze się szybko dzięki super zabiegowi: trzeba je krótko obgotować w słodko-kwaśnym roztworze z wody, cukru i octu ryżowego. Mikstura doskonale zmiękcza kaczkę i wzbogaca jej smak.
„PIJANE” KLUSKI W 15 MINUT
Przewrotna nazwa dla dania bez grama alkoholu. Pijany makaron to super proste, a pyszne danie, który zrobi każdy na trzeźwo i pod wpływem.
Krewetki Kung pao
Jeśli orzeszki kojarzą ci się z oglądałem meczu lub filmu to czas zmienić przyzwyczajenia. Polecamy niezwykle łatwe danie, których podstawę stanowią właśnie orzeszki. Kung Pao możesz zrobić z kurczakiem jeśli nie lubisz owoców morza.