Gdybyście 50 lat temu poprosili mieszkańca Prowansji, żeby dał Wam przepis na zioła prowansalskie pewnie puknąłby się w czoło. Pół wieku temu nikt ie słyszał o tej mieszance ziół, bo jest to marketingowy produkt wymyślony w latach 70. minionego wieku. Majeranek, cząber, oregano, tymianek, rozmaryn – to standardowy skład, czasem wśród ingrediencji pojawia się lawenda (powszechny dodatek w Ameryce Północnej).
A teraz najlepsze: wiecie skąd pochodzą zioła prowansalskie? Istnieje duża szansa, że kupując mieszankę w Londynie, Berlinie, a nawet Paryżu kupujecie zioła, które nie wyrosły w Prowansji, ale… w Polsce. Tak jest, Polska jest potęgą w uprawie i produkcji ziół, głównie tymianku. Niedawno jedna z francuskich stacji telewizyjnych zszokowana faktem, że na targach warzywnych w południowej części kraju dostępne są głównie zioła Fabrique en Pologne, przeprowadziła śledztwo dziennikarskie w tej sprawie. Dziennikarze próbowali dostać się na jedną z największych w Polsce plantacji tymianku i przeżyli kolejny szok, kiedy właściciel niczego nie zamierzał ukrywać przed nimi, wpuścił całą ekipę i chętnie oprowadził po gospodarstwie. W efekcie powstał reportaż całkiem przychylny dla polskich producentów, z którego wynikało, że polski tymianek jest lepszy od marokańskiego.
Pamiętajcie o tym przygotowując kurczaka po prowansalsku. Jest to danie bardzo aromatyczne, pachnące ziołami, których wcale w potrawie nie ma dużo, słodkie, pomimo dodatku cytryny i wytrawnego wina. Jest to zasługa czosnku i szalotek, które karmelizują się w trakcie pieczenia w wysokiej temperaturze.
Kurczaka trzeba piec w mocno rozgrzanym piekarniku. Nie dodawajcie do niego za dużo wina – udka nie powinny gotować się w sosie, ale piec na dobrze rozgrzanym rondlu.
Przepis pochodzi z cookingnyt.com
Składniki:
- 2 nogi z kurczaka
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 6 ząbków czosnku
- 4-6 szalotek
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 1 cytryna
- 2-3 łyżki mąki
- 1/3 wytrawnego wermutu lub białego wina
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
Udka osusz ręcznikiem. Wysyp mąkę do płaskiego naczynia, zapanieruj w niej kurczaka – strząśnij nadmiar mąki.
Krok 2
Rozgrzej na szerokiej patelni 4 łyżki oleju. Włóż na rozgrzany tłuszcz udka. Posól mięso i popierz, posyp połową ziół prowansalskich.Smaż przez kilka minut aż skórka zbrązowieje. Przewróć na drugą stronę. Przypraw podsmażoną stronę solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smaż udka aż lekko się przypieką.
Krok 3
Obierz szalotki i czosnek. Umyj cytrynę i pokrój na cząstki. Przełóż ją razem z czosnkiem i cebulką do naczynia z kurczakiem. Podłej całość wermutem lub winem.
Wstaw do piekarnika. Piecz 40-50 minut.