Tarta z brokułami zasmakuje wszystkim amatorom placków ziemniaczanych. Spód został zrobimy z zapieczonych na chrupko ziemniaków, które w środku są miękkie i kremowe. Jak w klasycznym placku ziemniaczanym.
Czas: 1 godzina
Poziom trudności: Średni
Liczb porcji: 2 duże
Placki ziemniaczane to był prawdziwy hit lat 80., czasów tzw. komuny, kiedy został niemal w pełni zrealizowany program Kononowicza i w sklepach nie było literalnie nic, nie licząc sprzedawczyń w śmiesznych czepeczkach na tapirowanych fryzurach. Kiedy nie ma nic, to trzeba korzystać z tego co się ma i wtedy właśnie są szanse na stworzenie wyjątkowych dań. Najlepsze przepisy powstały w kuchniach biednych, skromnych, w których pomysłowość nadrabia brak składników.
Takie są placki ziemniaczane: wystarczy kilka ziemniaków, cebula, jajko, trochę oleju i mamy wszystko, żeby zrobić pyszną kolację.
Dzisiaj placki ziemniaczane nie są tak popularne jak kiedyś. Szkoda, bo w wielu bardziej zamożnych krajach niż nasz tarte, smażone ziemniaki były i są daniami kultowymi. W Szwajcarii szalenie popularne są rösti, placki z samych tartych ziemniaków, zesmażanych na złoto i podanych zazwyczaj na śniadanie. Ich sława daleko wykroczyła poza granice kraju i danie można znaleźć na stołach wielu wykwintnych hoteli na całym świecie.
Niemniej popularne są hash brown, ziemniaki przyrządzane w sposób bardzo podobny jak rösti, potrawa absolutnie fundamentalna dla kuchni angielskiej i amerykańskiej.
Tarta z placków
Dlaczego piszemy o plackach ziemniaczanych zamiast o tarcie, która jest bohaterką dzisiejszego przepisu? Bo tarta z brokułami zrobiona jest na bazie właśnie hash brown, w naszej wersji bardziej jednak zbliżonej do swojskich placków ziemniaczanych. Wierzcie nam, że jest to genialny wprost zamiennik dla tart robionych na cieście. Ziemniaki podczas pieczenia robią się brązowe, przypieczone i chrupiące z zewnątrz a w środku są kremowe i miękkie.
Tarta z brokułami może zostać nadziana dowolnymi składnikami, generalnie tym co jest w kuchni. Uważamy jednakże, iż wskazany jest dodatek szynki suszonej, której wędzony, słony smak ładnie łączy się z lekko słodkimi ziemniakami.
Przepis powstał na bazie przepisu z Eatingwell.com
Składniki:
Ciasto
- 5-6 średnich ziemniaków
- 2 jajka
- 2 łyżki mąk
- ½ łyżeczki soli
- łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki oregano
- olej do nasmarowania naczynia do pieczenia
Nadzienie
- Mała główka kalafiora
- Kilka plastrów suszonej szynki
- ½ szklanki tartego sera – może być parmezan, bursztyn, cheddar
- 2 jajka
- ½ szklanki śmietany 12 proc.
- 1/3 łyżeczki soli (jeśli szynka jest słona to wystarczy szczypta soli)
Przygotowanie:
Krok 1
Nastaw piekarnik na 190 stopni.
Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż na sito i dobrze odciśnij z wody. Włóż do misy. Wbij do ziemniaków 2 jajka, wsyp 2 łyżki mąki, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki oregano. Wymieszaj całość, aż składniki połączą się.
Nasmaruj formę do pieczenia olejem (użyliśmy do pieczenia najmniejszej tortownicy). Przełóż do niej masę ziemniaczaną i rozprowadź równomiernie po dnie oraz po ściankach naczynia. Wstaw do piernika i piecz 30 minut. Wyjmij z pieca.
Krok 2
Na kilka minut przed wyciągnięciem tarty z pieca, przygotuj nadzienie. Brokuła umyj i pokrój na małe różyczki. Przełóż do formy z tartą. Dodaj do nich pociętą na kawałki szynką. Całość zasyp tartym serem. Wbij jajka do misy, wlej do nich śmietankę i zmiksuj/wymieszaj całość. Zalej masą brokuły i szynkę, rozprowadź równomierne. Posól i popieprz. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 20 minut.
Gotowe!