Spaghetti z rzepy, chińskie noodle z cukini, makaron z dynii, tagliatelle i zuccini z cukini – pięć dietetycznych makaronów warzywnych, zdrowych, niskokalorycznych. I mega smacznych.
Jakiś czas temu lekarze zalecili Franciszkowi I ograniczenie konsumpcji makaronu do trzech dań tygodniowo, ze względu na zgubny wpływ węglowodanów na wagę Jego Świątobliwości. Nasze makarony Ojciec Święty mógłby jeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia: są niskokaloryczne, zdrowe, pełne warzyw, a przy tym sycące. Proponujemy Wam zestaw nietypowych makaronów, bardzo łatwych i szybkich do przygotowania i tanich, ponieważ warzywa o tej porze roku są niedrogie.
Na pewno jedliście już zuccini, bo to najpopularniejsze warzywne spaghetti, ale czy próbowaliście rzephetti?:) Albo spaghetti z dyni makaronowej, która w Ameryce jest nie mniej popularne niż mac&cheese? Albo czy próbowaliście chińskiej zupy, w której pływa zielony makaron, ale nie ryżowy? Nie? To musicie spróbować!!!
Spaghetti z rzepy z polędwiczką i groszkiem w sosie jogurtowym
Rzephetti jest niesamowicie zdrowym daniem. Rzepa (a właściwie biała rzodkiew, bliska kuzynka rzepy, a bardzo podobnych właściwościach) ma mnóstwo witamin, działa przeciwzapalnie i przy tym wszystkim ma niewiele więcej kalorii niż tik-taki: 12kcal/100 g. Makaron warzywny z rzepy doskonale smakuje na zimno, jak i na ciepło. Przepis jest naszego pomysłu.
Tagliatelle z cukinii z kurczakiem w sosie z pomidorków
Cukiatelle (czyli tagliatelle z cukinii:) pięknie wygląda i tak też smakuje. Cukinia to jedno z tych warzyw o nieinwazyjnym charakterze, delikatne w smaku, bardzo dobrze łączące się z innymi wyrazistymi składnikami. W tym daniu charakteru nadaje jej lekko pikantny kurczak w delikatnym sosie pomidorowym. Ogromna przyjemność jedzenia bez wyrzutów sumienia, bo cukinia ma tylko 16,5 kcal/100 g.
Zupa chińska „Lwie głowy” z noodlami z cukinii
Uwielbiamy chińskie zupy za ich prostotę wykonania i smak, łączący pikantne i łagodne, słodkie, kwaśne i słone pierwiastki. Ten przepis jest wzorowany na szanghajskiej zupie „Lwie głowy”. Lekko go tylko zmodyfikowaliśmy. Do pulpetów nie dodaliśmy kasztanów wodnych, bo akurat nie mieliśmy ich pod ręką Zamiast noodli ryżowych zrobiliśmy noodle z cukinii. Danie jest wprost przepyszne. Pulpety (zrobiliśmy małe kuleczki, oryginalnie są to duże pulpety, które rzeczywiście wyglądają w misce zupy jak lwie głowy) są lekkie i bardzo aromatyczne. Bulion, jak każdy bulion chiński, doprawiony sosem sojowym i olejem sezamowym, z mnóstwem zieleniny, jak zawsze jest pyszny.
Spaghetti z dyni aglio e oglio
Każdy wie co to jest squash – gra w piłkę ze ścianą 🙂 W Polsce głównie z tym się kojarzy. Tymczasem squash dyniowy to także mega popularny składnik amerykańskiej kuchni, dodawany do wielu potraw, lub stanowiący samodzielne danie. Szczególnie uwielbiany jest squash z dyni makaronowej, który często udaje makaron. Z upieczonej dyni bez problemu można widelcem oddzielić pojedyncze niteczki miąższu, przypominające makaron spaghetti (no albo może bardziej cienki makaron). Można go podać na różne sposoby, również z sosem al ragu. Squash potrzebuje wyrazistego towarzystwa, bo dynia sama w sobie jest raczej mdła w smaku.
My proponujemy squash w formie makaronu aglio e eglio. Smażony czosnek pięknie aromatyzują danie, papryczka wyostrza smak, a parmezan dodaje słoności.
Zuccini z pulpecikami z indyka w sosie pomidorowym
Są na świecie rzeczy, o których się filozofom nie śniło, a jedną z nich jest z pewnością spaghetti z cukini, czyli zucchini z pulpecikami z indyka w sosie pomidorowym. Danie niebywale proste i smaczne, doskonale imitujące glutenowy odpowiednik, ale za to o wiele mniej kaloryczne. Cukinia ma tę piękną cechę, że sama będąc lekko mdła, doskonale przyjmuje smaki innych składników i przypraw. Dlatego idealnie spełnia się w roli bazy potrawy, która łatwo daje się aromatyzować. Cukinia przy tym wszystkim zachowuje jędrność i chrupkość (oczywiście jeśli jest odpowiednio przyrządzona).