Wygląda jak pizza, smakuje jak pizza, ale jest znacznie zdrowsza od klasycznej wersji. Różni się od niej spodem, zrobionym z ciasta kalafiorowego.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Pizza na cieście z kalafiora
Kiedy zamawiasz pizzę i usłyszysz pytanie „na jakim cieście” powiedz, że chcesz pizzę na cieście z kalafiora! Może to brzmi dziwnie, ale smakuje niemal jak zwykła pizza! Różnica jest tylko taka, że kalafiorowa pizza jest znacznie zdrowsza. A do tego bardzo łatwa i szybka do zrobienia, bo może być gotowa już w pół godziny.
Przepis pochodzi z serwisu Tasty.co
Składniki:
- Średniej wielkości główka kalafiora
- 1 duże jajko lub dwa małe
- 1/2 szklanki mąki jaglanej albo migdałowej
- 1/2 szklanki tartego parmezanu
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie
- 3 łyżki sosu pomidorowego (np. według tego błyskawicznego przepisu)
- Kulka mozzarelli
- Kawałek chorizo – 15-20 cm
- Duży pomidor
Przygotowanie:
Krok 1
Nastaw piekarnik na 200 stopni.
Kalafiora umyj, podziel na różyczki i razem z pokrojonym głąbem włóż do misy malaksera. Zmiksuj na proszek.
Kalafiora możesz też zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Krok 2
Przełóż zmiksowanego kalafiora do misy i wstaw do mikrofali na 3 minuty. Następnie przestudź, wyłóż masę na ściereczkę (uważaj, bo kalafior jest bardzo gorący!) ściśle zawiąż skręcając luźne końce i odciśnij całą wodę. Im masa będzie bardziej sucha, tym lepiej.
Krok 3
Do kalafiorowej masy dodaj pół szklanki startego parmezanu, łyżeczkę oregano, sól do smaku i wymieszaj. Wsyp pół szklanki mąki, znowu wymieszaj. Wbij jajko i zagnieć ciasto.
Krok 4
Wyłóż papierem blaszkę do pieczenia, posmaruj delikatnie olejem. Wyłóż na nią ciasto do pizzy, uformuj kulę, a następnie rozpłaszcz rękami tworząc okrągły placek o średnicy około 20 cm, z wyższym rantem na brzegach. Ciasto powinno mieć około pół centymetra grubości.
Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut
Krok 5
Kiedy placek się przypiecze, wyciągnij go z pieca, posmaruj sosem pomidorowym, połóż na nim plasterki chorizo, na nich rozłóż porwaną na kawałki mozzarellę oraz pokrojonego w plastry pomidora. Wstaw do pieca i zapiecz na złoto.
Smacznego!