Słodko-kwaskowy chłodnik z nutą świeżej mięty. Lekki, aromatyczny i bardzo zdrowy. Do zrobienia w 15 minut.

Chłodnik z groszku

Czas: 15  minut

Poziom trudności: Bardzo łatwe

Liczba porcji: 2 bardzo duże

Chłodnik z groszku

Chłodnik z groszku

Na pewno znacie zupę krem z groszku, ale czy robiliście kiedyś groszkowy chłodnik? Jeśli nie to najwyższa pora, żeby go zrobić! Danie jest absolutnie niecodzienne w smaku. Słodki groszek pięknie łączy się z kwaskową maślanką,  lekkości i świeżości całości dodaje mięta – wspaniałe zioło, które świetnie sprawdza się nie tylko w mojito:-).

Jeśli chcecie przygotowsć chłodnik w wegańskiej wersji, pomińcie dodatek koziego sera.

Przepis pochodzi z serwisu thespurceeats.com.

Składniki:

  • 2 opakowania mrożonego groszku (2×400 lub 500 g)
  • Duży pęczek mięty
  • 2 szklanki maślanki
  • 50 g koziego sera
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Groszek przesyp do garnka, zalej wrzątkiem, dodaj miętę wraz z łodygami, łyżeczkę oregano i pół łyżeczki majeranku. Gotuj przez 5 minut. Zmiksuj ręcznym robotem lub blenderem. Przetrzyj pulpę przez sito i przestudź.

2. Wlej do groszku maślankę, wymieszaj, posól i popieprz do smaku.

3. Wystudzony krem podawaj z cienko pokrojoną roladą z koziego sera.

Smacznego!