Schab w glazurze z wina i cynamonu – dzięki niesamowicie aromatycznej marynacie i glazurze w jednym, ma niecodzienny smak i korzenny aromat. Delikatnie pachnie cynamonem.
Schab w glazurze z wina inny niż wszystkie
Jeśli masz dość sklepowych mieszanek przypraw do grilla, które z kazdym mięsem smakują tak samo i chcesz spróbować czegoś nowego – zrób bardzo prostą i wdzięczną miksturę do marynowania mięsa na grilla. Schab, ale też inne mięso wieprzowe w tej glazurze będzie smakowało niesamowicie!
Mięso przed grillowaniem trzeba dokładne obtoczyć w gazuro- marynacie i odstawić do lodówki na godzinę, a najlepiej na całą noc. Podczas grillowania co jakiś czas pokrywamy mięso cienką warstewką glazury, która pięknie karmilizuje się pod wpływem ciepła.
Potraktuj mięso tłuczkiem
Mięso musi być dość cienko pokrojone i rozbite tłuczkiem. Doskonale w tej roli sprawdza się poledwiczka wieprzowa, ale świetnie poradzi sobie też schab potraktowany wcześniej tłuczkiem. Dobrze jest dodać do glazury trochę pieprzu kajeńskiego, który dodatkowo podkręci smak mięsa.
Sałata z grilla
Do schabu można podać grillowaną sałatę rzymską. Wystarczy skropić ją oliwą, posolić, popieprzyć i położyć na ruszt. Świetnie pasują do niej także grillowane pomidorki. Będziecie zaskoczeni jak wspaniale smakują te grillowane warzywa!
Autorką przepisu jest Florence Fabricant, amerykańska krytyczka kulinarna.
Czas grillowania: 20 minut
Liczba porcji: Z podanej ilości składników powstanie glazura na 4 kawałki mięsa
Składnik:
- 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu ostrygowego (można pominąć)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (pomiń jeśli nie lubisz ostrych dań)
Przygotowanie:
Wlej do rondla wino, sos sojowy, sos ostrygowy, dodaj miód, cynamon, słodką paprykę i pieprz kajeński oraz 2 łyżki wody. Zagotuj i gotuj, aż płyn zgęstnieje.
Obtocz mięso w marynacie (najlepiej nadaje się do tego foliowy worek do mrożenia) i marynuj co najmniej 2 godziny lub całą noc.
Co najmniej na pół godziny przed grillowaniem wyciągnij mięso lodówki, żeby się ogrzało. Grilluj na dobrze rozgrzanym ruszcie przez 10 minut z każdej strony. Smaruj glazurą podczas grillowania.
Mięso a la grill z piekarnika
Schab w glazurze z wina można z powodzeniem upiec w piekarniku.
Nagrzej piekarnik do temperatury 240 stopni. Wstaw do środka blaszkę, albo ruszt i nagrzewaj przez pół godziny.
Wyłóż mięso na rozgrzany ruszt, wstaw blisko grilla i piecz po 8-10 minut z każdej strony. Kiedy będziesz przewracać mięso na drugą stronę, posmaruj je glazurą z obydwu stron.
Smacznego!
Szukasz więcej pomysłów na grilla – koniecznie sprawdź również:
Słodko ostra posypka na grilla
Zaprawa na grilla z espresso i papryki