Kiedy wkoło wiosna nikomu nie chce się siedzieć w domu i gotować. No chyba, że jest bardzo szybko, a wiosnę widać na talerzu! Sałatka Zielonej Bogini, pęczotto z zieloną fasolką, pizza na spodzie z komosy z zielonym groszkiem, pasta z zielonym pesto, zupa z groszku i sałatka fattoush, też zielona! Tak wygląda to menu na tydzień. Większość dań przygotujcie w 15-20 minut!
Zielono w sercu, za oknem i na talerzu
Poczuliście to? Wiosna wreszcie przyszła – doczekaliśmy się! Po długiej zimie w sprinterskim tempie pojawiła się ona – przepiękna, kwitnąca i zielona. I znów chce się żyć! 😀 Powietrze wreszcie pachnie, jest świeże i czyste. Szczególne na wsi, gdzie przygotowaliśmy to menu na tydzień. Za oknem zielono i tak też było na naszych talerzach!
Co prawda na nowalijki jest jeszcze trochę za wcześnie i w potrawach są mrożone groszek i fasolka, ale dania i tak smakują wiosną! Jesteśmy pewni, że niektórych z nich jeszcze nigdy nie robiliście! Zachęcamy do spróbowania, bo są pełne witamin i smaku! Dawały nam mnóstwo energii do wędrowania po okolicznych górkach i pagórkach.
Przygotowanie większości dań z tego menu na tydzień jest banalnie proste i szybkie! Wszystkie potrawy (z wyjątkiem pizzy ze spodem z komosy), można zrobić w pół godziny lub szybciej.
Rośnie nam mały smakosz
A co jeszcze u nas oprócz tego, że poczuliśmy wiosnę? Miłoszek właśnie skończył rok i wkroczył w niego na własnych nogach. Do tego zdecydowanie rozszerzył jadłospis – tak bardzo, że spróbował nawet kilku dań z tego menu na tydzień :-D. Najbardziej zasmakowało mu… spaghetti z miętowo-bazyliowym pesto i krewetki z sałatki fattush! Wygląda na to, że rośnie nam prawdziwy smakosz!
Całe menu na tydzień – zielono na talerzu wygląda tak:
Niedziela: Schab z grila w glazurze z sałatką Green Goddess
Poniedziałek: Pęczotto z groszkiem, fasolką, boczniakiem i pieczonym kurczakiem
Wtorek: Pizza z komosy z chorizo i groszkiem
Środa: Spaghetti z zielonym pesto z mozzarellą
Czwartek: Łatwa zupa z groszku Nigeli Lawson z miętową nutą
Piątek: Sałatka fattoush z krewetkami
Pobierz menu na tydzieńNiedziela: Schab z grila w glazurze z sałatką Green Goddess
Poniedziałek: Pęczotto z groszkiem, fasolką, boczniakiem i pieczonym kurczakiem
Wtorek: Pizza z komosy z chorizo i groszkiem
Środa: Spaghetti z zielonym pesto z mozzarellą
Czwartek: Łatwa zupa krem z groszku Nigeli Lawson z miętą
Piątek: Sałatka fattoush z krewetkami
Jak gotowaliśmy
Przygotowywanie tego menu na tydzień tradycyjnie zaczęliśmy od planowania. Wiedzieliśmy, że tematem przewodnim musi być zieleń. I właściwie niewiele więcej. Zaczęliśmy szukać zielonych, lekkich, ale sycących przepisów – czegoś co sprawdzi się na urlopie w górskim domku.
Finalnie na liście sześciu dań na ten tydzień znalazło się kilka absolutnie wyjątkowych przepisów, jak np. pasta z bazylii i mięty, albo pizza zrobiona na cieście z quinoi. Oba przepisy na pewno jeszcze powtórzymy – bo zakochaliśmy się w nich! Wam też gorąco polecamy!
Wbrew temu jak zwykle gotujemy (niemal całe menu na tydzień w niedzielę, w dwie godziny), prawie wszystkie dania z tego menu przygotowywaliśmy oddzielnie. Dlaczego? Na wyjeździe nie mieliśmy dużego zamrażalnika, był za to czas by codziennie przygotować sobie szybki posiłek (oczywiście nie chcieliśmy tracić go zbyt dużo stojąc w kuchni – w takich okolicznościach przyrody chyba każdy woli być na polu!). Razem upiekliśmy jedynie kurczaka do pęczotto na poniedziałek i schab na niedzielę – obydwa potrzebują takiej samej, wysokiej temperatury pieczenia.
Dajcie znać czy spodobały Wam się zielone dania na ten tydzień? Mamy nadzieję, że tak!
Smacznego!
Szukasz więcej pomysłów na menu na tydzień – zajrzyj do naszej zakładki – MENU NA TYDZIEŃ.