Niesamowicie smakują i wspaniale wyglądają i wbrew pozorom są szybkie i łatwe do zrobienia. Proste dania orientalne są idealne dla zapracowanych ludzi. Japoński makaron, iracka zupa, wołowina z pieczoną cieciorką, shish kebab z kuskusem z kalafiora oraz tarta na cieście brokułowym – tak wyglądało nasze menu na tydzień.
Im więcej gotujemy tym bardziej przekonujemy się do orientalnej i dalekowschodniej kuchni, bo idealnie wpisują się one w potrzeby osób, które nie mają za dużo czasu na gotowanie (ale lubią lekko, smacznie i zdrowo zjeść). Dania są łatwe i szybko się je robi. A do tego są niesamowicie aromatyczne i zdrowe.
Planując menu na ten tydzień inspirowaliśmy się kuchnią wschodnią i dalekowschodnią, szukaliśmy różnorodnych dań o różnych składnikach i walorach smakowych, ale jeden był mianownik wspólny dla wszystkich: chodziło o znalezienie potraw, które w całości lub w części można zrobić w piekarniku. Nasz system gotowania opiera się na tym, żebyś w niedzielę upiec jak najwięcej składników, albo całych dań na pozostałe dni tygodnia (a potem część zamrozić). Udało nam się skompletować zestaw prostych dań orientalnych, który wygląda następująco:
Menu na tydzień – Proste dania orientalne
Niedziela: Kurczak w rozmarynie pieczony na ziemniakach
Poniedziałek: Tarta z brokułowego ciasta z chorizo
Wtorek: Domowy shish kebab z kuskusem z kalafiora
Środa: Pieczona cieciorka z wołowiną i kaszą jaglaną
Czwartek: Super prosta iracka zupa z soczewicy z pulpetami
Piątek: Super szybki makaron z mąki gryczanej
Łączny koszt dla 2 osób: ok. 140 zł
Pobierz listę zakupówNiedziela: Kurczak w rozmarynie pieczony na ziemniakach
To szybki obiad, który robi się sam. Trzeba tylko zamarynować kurczaka w aromatycznej i bardzo prostej marynacie, wyłożyć na warzywa i do pieca. Po 40 minutach wyciągnięcie z piekarnika niesamowicie pachnące danie, do którego wystarczy podać garść sałaty. Zobacz przepis.
Poniedziałek: Tarta z brokułowego ciasta z chorizo
Jedno z tych dań, które koniecznie chce się zrobić. I wierzcie, że warto. Tarta wygląda niesamowicie i tak smakuje. Jest idealna dla wszystkich, którzy chcą dbać o linię (i dlatego rezygnują z tradycyjnego ciasta). Wam też należy się coś od życia ;-). Zobacz przepis.
Wtorek: Domowy shish kebab z kuskusem z kalafiora
Takiego kebaba na pewno nie jedliście: jest pieczony, a do towarzystwa ma kuskus zrobiony z… pieczonego kalafiora, który smakuje naprawdę genialnie! Szef kuchni, który wymyślił ten przepis w 3 lata zrzucił 70 kg. Zobacz przepis.
Środa: Pieczona cieciorka z wołowiną i kaszą jaglaną
Trudno uwierzyć, że z dwóch składników można zrobić tak niesamowicie sycące i aromatyczne danie. Do tego gotowe w pół godziny. Jest lekko chrupiące z wierzchu, a środek ma kremowy. Zobacz przepis.
Czwartek: Super prosta iracka zupa z soczewicy z pulpetami
Pachnąca, zdrowa i niezwykle pożywna zupa do zrobienia w pół godziny! Najpiękniejsze jest w niej to, że właściwie robi się sama. Zresztą nazywa się Chorbat el Ads czyli samogotująca się. Zobacz przepis.
Piątek: Super szybki makaron z mąki gryczanej
W 10 minut zrobisz doskonałe, orientalne danie, które pysznie smakuje zjedzone od razu, jak i następnego dnia, na ciepło i na zimno. Taka magia. Zobacz przepis.
Jak gotowaliśmy na tydzień
W niedzielne popołudnie zrobiliśmy oczywiście niedzielny obiad, a przy okazji upiekliśmy tartę, shish kebab i kuskus oraz cieciorkę i pulpety do zupy soczewicowej. Tartę i kebab (czyli lunche na poniedziałek i wtorek) zamknęliśmy w pojemnikach i włożyliśmy do lodówki. Były gotowe by zabrać je do pracy.
Cieciorka i pulpety trafiły do zamrażalnika. Cieciorkę przełożyliśmy z zamrażalnika do lodówki we wtorek rano. Wieczorem była gotowa, żeby na jej podstawie zrobić cały środowy obiad. Wystarczyło usmażyć mięso (5 minut) i ugotować kaszę (15-20 minut), zapakować do pojemnika i danie było gotowe.
Podobnie zrobiliśmy z pulpetami, które z zamrażalnika trafiły do lodówki w środowy wieczór. Wtedy też zrobiliśmy bazę do zupy (20 minut). Rano, przed pójściem do pracy przełożyliśmy pulpety do pojemników z zupą. Piątkowe danie powstało w całości w czwartek. Biorąc czas przygotowania 30 minut nie była to uciążliwa praca.
A Wy? Co jedliście i czy planowaliście posiłki? Zachęcamy Was do skorzystania z naszego menu na tydzień. Te proste dania orientalne zrobi każdy, nawet niedzielny kucharz! Smacznego!