Przepis na idealne ciasto na pizzę? Tak! Długo szukaliśmy najlepszego przepisu na pizzę, tak długo aż znaleźliśmy. Ciasto jest takie jakie lubimy: cieniutkie, chrupiące z zewnątrz, a w środku miękkie.
„Pizza jak z pizzeri”, „Domowa pizza jak z restauracji” – w Google’ach jest mnóstwo takich zapytań. Jasne, że każdy chciałby zjeść porządną pizzę, taką jak „na mieście”, ale niewielu chyba wie, że to naprawdę nie jest nic trudnego.
Pizza jest częstym gościem w naszym domu, bo po pierwsze mamy przepis na idealna pizzę, a po drugie znakomicie nadaje się ona do spożytkowania rozmaitych pozostałości po pieczystym z niedzielnego stołu: po pieczeni wołowej, czy pieczonym kurczaku, które albo zapiekamy na pizzy, albo jako nadzienie trafiają do calzone.
Mamy też doskonały przepis na pizzę z kurczakiem gotowanym – opublikujemy go w przyszłym tygodniu.
Zobacz też jak zrobić mini pizze – doskonale na przekąskę dla dzieci.
W powszechnym przekonaniu pizza jest daniem tuczącym, co wynika z niewłaściwych skojarzeń z przeładowanymi serem i tłuszczami fastfoodowymi pizzami, jakie sprzedawane są w sieciowych barach szybkiej obsługi. Jeśli byliście we Włoszech z pewnością próbowaliście pizzy i na pewno zauważyliście, że nie jest napakowana składnikami, a ser traktowany jest jako dodatek, niemal przyprawa.
My bardzo oszczędnie używamy sera, staramy się natomiast na wierzch kłaść dużo zieleniny i warzyw. Robimy też bardzo cienkie ciasto. W naszym wykonaniu raczej jest to rodzaj flat breda, który bardzo dobrze smakuje na zimno. Pizza z tego przepisu świetnie nadaje się do podgrzewania w mikrofiali. Ze względu na mocno chlebowy charakter nie robi się gumowata, jak pizza z fast foodu, ale miękka i sprężysta.
Przepis na pizzę pochodzi od Roberta Siftona z „New York Timesa”, który z kolei dostał ją w pizzerii Robert’s Pizza na Brooklinie i zachwala jako najlepsze ciasto ever. Absolutnie się z nim zgadzamy, bo pizza według tego przepisu jest lepsza niż z pizzerii.
Tu uwaga: ciasto na pizzę jest wilgotne i takie powinni być, żeby zachować elastyczność i miękkość, dlatego bardzo ostrożnie posypujcie je mąką podczas formowania pizzy. Jeśli dodacie z dużo mąki ciasto zrobi się twarde, a musi być lekkie i elastyczne.
Z podanych składników zrobicie dwie pizze średniej wielkości.
Zobacz film i tutorial jak zrobić idealną pizzę.
Składniki:
- 153 g mąki typ 00 (może też być typ 450)
- 153 g mąki uniwersalnej
- 4 g drożdży
- 8 g soli – 1 łyżeczka
- 4 g oliwy – 1 łyżka
- około 200 ml ciepłej wody (nieco mniej niż szklanka, jakieś 3/4))
Sos:
Polecamy sos według przepisu Marcelli Hazan. Jest bardzo prosty i robi się sam:)
Możesz też po prostu zmiksować w blenderze pomidory z puszki z ząbkiem czosnku, dwiema łyżkami oliwy i odrobiną soli oraz cukru.
Nadzienie:
Na pewno obowiązkowym składnikiem jest ser mozarella. Reszta to kwestia gustu.
Przygotowanie:
Krok 1
Wsyp do dużej miski obydwie mąki, łyżeczkę soli i wymieszaj. W osobnej misce rozpuść drożdże w wodzie i dodaj oliwę. Następnie wlej do suchych składników i wymieszaj łyżką albo szpatułką. Wysyp na blat i wyrabiaj ręcznie przez 3 minuty.
Zagniecione ciasto odłóż do miski, przykryj i odstaw na 15 minut.
Krok 2
Wyciągnij ciasto z miski i znowu wyrabiaj przez 3 minuty. Uformuj kulę, przykryj i odstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na dobę, a nawet dwie.
Krok 3
Wyciągnij ciasto z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Ustaw kamień do pieczenia pizzy, albo foremkę lub blaszkę, na której będziesz ją piec w połowie piekarnika, ustaw maksymalną temperaturę (plus termoobieg) i rozgrzewaj piekarnik przez godzinę.
Krok 4
Ciasto przełóż na podsypany mąką blat. Podziel je na dwie części i uformuj w kule. Jedną odstaw do misy i przykryj. Drugą posyp delikatnie mąką i ręcznie, albo przy pomocy wałka uformuj placek na pizzę (instrukcję jak to zrobić znajdziesz tutaj).
Krok 5
Gotowe ciasto przełóż na łopatę do pizzy, jeśli ją masz, a jeśli nie na płaski talerz, albo cienką deskę do krojenia. Posmaruj placek sosem pomidorowym, wyłóż na nim ulubiony farsz, dodaj ser i przełóż delikatnie na rozgrzany kamień, foremkę lub tackę wyciągniętą z pieca. Wstaw do piekarnika i piecz przez 4-5 minut, jeśli ciasto jest bardzo cieknie lub 6-7 w przypadku grubszego ciasta.
Podawaj pizzę polaną delikatnie oliwą.