Błyskawiczny sposób na wyjątkowe udka z kurczaka. Charakterna marynata podczas pieczenia zmienia się doskonałą panierkę i sos. Ten diabelski kurczak jest piekielnie smaczny!

Czas: 25 minut (w tym czas na rozgrzanie piekarnika i przygotowanie sosu)
Poziom trudności: łatwe

diabelski kurczak

Przepis na diabelskiego kurczaka stworzył Mark Bittman – jeden z naszych ulubionych autorów kulinarnych. Mark ma na końce kilkanaście książek kucharskich, w tym kilka bestsellerów. Zjadł zęby na testowaniu restauracji. Jest niekwestionowanym autorytetem, a w jego gotowaniu najbardziej cenimy prostotę.

Taki jest właśnie dzisiejszy przepis na diabelskiego kurczaka. Gwoździem programu w tym prostym daniu jest sos (też bardzo prosty, ale niesamowicie charakterny). Testowaliśmy go kilka razy i od siebie wprowadziliśmy małe modyfikacje w procedurze pieczenia. Dzięki temu mamy gwarancję, że za każdym razem kurczak będzie dobrze wypieczony i odpowiednio miękki.
Kurczak według tego przepisu z wierzchu ma mocno pikantną, lekko przypalona panierkę. Od spodu, na dnie naczynia, zbiera się pyszny sos, który jest doskonałym dodatkiem do upieczonych ziemniaków.

Diabelski kurczak dotąd kojarzył się nam z dużą ilością pieprzu kajeńskiego, albo z panierką z ostrego jak brzytwa sosu pomidorowego z dodatkiem chili. Okazuje się jednak, że ostrości można szukać zupełnie gdzie indziej.

Składniki:

Z podanej ilości składników powstaną 2 porcje dla mega głodnych lub 4 dania obiadowe z dodatkami

  • 8 udek z kurczaka (pałek)
  • Sól i pieprz

Sos:

  • Pół szklanki posiekanej szalotki
  • 1/2 szklanki musztardy francuskiej (słoiczek 180 g)
  • Łyżeczka pieprzu kajeńskiego
  • 1/2 łyżeczki miodu

Przygotowanie:

Krok 1
Umyj i osusz udka, dobrze posól i popieprz. Odstaw na 15 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 250 stopni (z termoobiegiem).

Krok 2
Przygotuj marynatę: zmiksuj na gładką pastę wszystkie składniki.

Krok 3
Przełóż kurczaka do naczynia żaroodpornego i wstaw pod sam grill. Piecz 5 minut, do momentu aż skórka stanie się złocista. Wyciągnij udka z piekarnika i posmaruj solidnie marynatą. Przewróć udka nieposmarowaną stroną do góry i wstaw do piekarnika na kolejne 5 minut. Wyciągnij, pokryj równomiernie marynatą i wstaw na kolejne 5 minut. Obserwuj jak zachowuje się mięso. Jeśli zacznie się przypalać, wyciągnij je z pieca.

Kurczaka można podać z pieczonymi warzywami.

 

diabelski kurczak