Chrupiące ziemniaki, chrupiąca skórka, wspaniały aromat i niesamowita prostota wykonania. Jeśli zastanawiacie się jak upiec pstrąga, albo dotąd Wam to nie wychodziło – ten przepis stanie się Waszym ulubionym.
Poziom trudności: średni
Czas: ok. 1 h (z czego 40 minut na pieczenie)
Szacowany koszt dla 2 osób: ok. 30 zł
Jak upiec pstrąga?
Niełatwo jest przyrządzić dobrego pstrąga, choć mogłoby się wydawać, że to ryba nie wymagająca specjalnie zachodu. A jednak. Przepisów na dobrego pstrąga – smacznego i z charakterem – ze świecą szukać. My szukaliśmy długo, z kilkoma porażkami poniesionymi podczas wakacji w naszych Słopnicach w Beskidzie Wyspowym.
Mieliśmy dostęp do świeżych ryb z ekologicznej hodowli, a jednak ani z piekarnika, ani z grila, ani z patelni nie wychodziły tak jak oczekiwaliśmy. Były dobre, ale bez szału.
Zobacz też przepis na gołąbki z dorszem.
Podczas ostatnich ferii świątecznych ponownie zmierzyliśmy się z tematem pieczonej ryby. Po długich poszukiwaniach postanowiliśmy upiec pstrąga według przepisu Marthy Stewart (z domu Kostyra ;-)), amerykańskiej kulinarnej celebrytki. Jest bardzo prosty i, jak się okazało, wyjątkowo smaczny. Jeszcze nigdy pstrąg nie smakował nam tak dobrze. Gorąco polecamy Wam ten przepis. Spróbujcie, jesteśmy pewni, że i Was przekona. Jeśli dotąd bez powodzenia próbowaliście upiec rybę w chrupiącej skórce, to tym razem Wam się uda!
Składniki:
- 2 pstrągi
- 3 duże ziemniaki
- Garść pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- Pół pęczka pietruszki
- Łyżka suszonego oregano
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki masła
- Sól i pieprz do smaku
Zobacz też przepis na rybę bez smażenia, czyli fish and chips z piekarnika.
Przygotowanie:
Krok 1
Ziemniaki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w bardzo cienkie plastry (kto ma, niech użyje malaksera). Tackę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy na nią pokrojone ziemniaki, skrapiamy olejem, posypujemy oregano, solą i pieprzem. Mieszamy. Układamy plasterki na tacy, tak by zachodziły na siebie. Rozgrzewamy w rondlu masło. Gdy się roztopi polewamy nim ziemniaki. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wstawiamy ziemniaki na 20 minut.
Krok 2
W międzyczasie oczyszczamy pstrągi. Skrobiemy łuskę, myjemy i osuszamy. Solimy i pieprzymy rybę z zewnątrz i od wewnątrz. Siekamy 2 ząbki czosnku w cienkie plasterki. Nacinamy boki ryby ostrym nożem i wkładamy w nacięcia plasterki czosnku. Wkładamy do środka każdego pstrąga kilka gałązek pietruszki.
Krok 3
Wyciągamy ziemniaki z piekarnika (spędziły tam 20 minut). Na wierzchu układamy pstrągi. Wokół rozkładamy umyte pomidorki koktajlowe. Wszystko razem wstawiamy do piekarnika na kolejne 20 minut. Kiedy ryby ładnie się zrumienią, a ziemniaki i pomidorki przypieką, wyciągamy danie z pieca i wykładamy na talerze. Podajemy ze świeżą sałatą lub surówką.
Smacznego!