Najprostsze przepisy są najlepsze. Prawdziwą skarbnicą takich dań są Włochy. Polecamy mega łatwy przepis na mega smaczną pastę do przygotowania w 30 minut.

Tu nie ma się co rozpisywać. Trzeba o prostu zrobić to danie! Choć składa się z banalnych składników, ma nieprawdopodobny smak. Kto by pomyślał, że w kalafiorze, kojarzącym się u nas głównie w kalafiorową, drzemie takie potencjał! My odkrywamy smaki pieczonego kalafiora od dłuższego czasu i jesteśmy w nim zakochani.

Spaghetti z pieczonym kalafiorem to specjalność sycylijskiej kuchni. Poniższy przepis pochodzi z cooking.nytimes.com.

Polecamy Wam też pieczonego kalafiora z sosem romesco.

Czas: 35 minut

Poziom trudności: łatwy

Szacowana cena dla 2 osób: około 7 zł

Zobacz też inne przepisy z menu na tydzień – przedświąteczna dieta.

spaghetti z pieczonym kalafiorem i sosem pomidorowym

Składniki:

  • Kalafior
  • Opakowanie makaronu spaghetti

Sos pomidorowy

  • 400 ml passaty pomidorowej
  • Pół główki cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • Łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Krok 1
Zagotuj w garnku 3-4 litry wody, dość mocno posól, jak wodę do gotowania makaronu. Umyj kalafiora i podziel na różyczki. Wrzuć do wrzątku i blanszuj (gotuj) przez 2 minuty. Wyciągnij kalafiora łyżką cedzakową i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wodę z gotowania przykryj i zachowaj.

Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Kalafiora skrop oliwą, posól i posyp suszonym czosnkiem (opcjonalnie). Wstaw do piekarnika i piecz 30 minut, mieszając cząstki kalafiora, gdy zaczną się przypalać.

Krok 3
Przygotuj sos pomidorowy. Do rondla wlej oliwę, rozgrzej, następnie dodaj passatę, wrzuć do niej pół główki malej cebuli, 2 rozgniecione ząbki czosnku, łyżeczkę oregano i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Na koniec posól, dodaj łyżeczkę miodu, wymieszaj.

Krok 4
Zagotuj ponownie wodę, w której blanszowany był kalafior, włóż do środka makaron spaghetti, gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź.

Krok 5
Wyciągnij kalafiora z piekarnika, dodaj do makaronu, całość wymieszaj z sosem pomidorowym (sos dodawaj według własnego uznania,nie musisz wlewać całego). Na wierz makaronu zetrzyj ser parmezan.