W tym przepisie kluczowy jest ryż, jędrny i sypki, zrobiony według receptury, która nie wymaga żadnego zachodu.
Czas: 40 minut
Koszt dla dwóch osób: 7-8 zł
Poziom trudności: Łatwy
Ryż nie jest ulubionym składnikiem w naszej kuchni. Nie używamy go zbyt często (bo ja kocham ziemniaki, a Agnieszka makaron, więc o ryż nikt nie walczy ;-). Poza tym wolimy od niego różnego rodzaju kasze.
W tym daniu jednak naprawdę daje radę. Na jego przygotowanie potrzeba jedynie 17 minut – wychodzi sypki, jędrny i pachnący ziołami. Przepis na ryż pochodzi z serwisu Cooking.nyt.com, New York Timesa.
My całe danie zrobiliśmy już w niedzielę:) bo idealnie wpisuje się ono w nasz sposób gotowania, czyli wykorzystywania podobnych składników i pieczenia wszystkiego za jednym zamachem. Filety z kurczaka upiekliśmy razem z kurczakiem i warzywami. Ryż zrobił się sam:) Wykorzystaliśmy też tę samą suruwkę co w niedziele.
Danie można też według poniższego przepisu zrobić od podstaw. Wychodzi równie smaczne!
Składniki:
Podwójna pierś z kurczaka
Marynata:
- 2 łyżki miodu
- Sok z całej średniej cytryny
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka ostrej papryki
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżeczka soli
Ryż a la pilaf:
- Pół szklanki ryżu
- Szalotka lub mała cebula
- 1 łyżka masła
- Liść laurowy
- 1 łyżka suszonej kolendry lub tymianku
- 1 szklanka wody
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Mieszamy składniki marynaty. Odstawiamy na kilka minut. Myjemy filety, osuszamy i dodajemy do marynaty. Odstawiamy na minimum 15 minut.
Krok 2
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Kurczaka osączamy z marynaty, przekładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 30-35 minut.
Krok 3
Przygotowujemy ryż. Ziarenka płuczemy pod strumieniem zimnej wody. Siekamy drobno szalotkę. Rozgrzewamy rondel i roztapiamy łyżkę masła. Po chwili dodajemy szalotkę. Mieszamy na ogniu przez 2-3 minuty. Dodajemy ryż, mieszamy przez kolejną minutę, po czym dodajemy suszone zioła, liść laurowy i zalewamy szklanką wody. Przykrywamy i gotujemy 17 minut. Po tym czasie ściągamy pokrywkę, mieszamy ryż, solimy i pieprzymy do smaku.
Krok 4
Kurczaka wyciągamy z pieca i odstawiamy na kilka minut, żeby soki równo rozprowadziły się w filetach.
Krok 5
Z pieczeni zostanie pyszny sos, pełny aromatów z marynaty. Przelewamy go na patelnię i podgrzewamy kilka minut, żeby płym odparował i zgęstniał. Dodajemy odrobinę skrobi lub mąki ziemniaczanej.
Krok 6
Filety kroimy w plastry, wykładamy na talerz, polewamy sosem. Podajemy z ryżem i surówką.