Klasyk kuchni tex-mex. Idealne do pracy, świetne na przekąskę. A przy tym jeśli chodzi o nadzienie obowiązuje całkowity free style.

Czas: 60 minut

Orientacyjny koszt dla dwóch osób: ok. 24 zł (lub 17 zł z domowymi tortillami)

Domowe tortille możesz zrobić według tego przepisu. 

Poziom trudności: średni

Burrito to potrawa meksykańska, ale zarazem klasyk kuchni amerykańskiej. Świetnie zastępuje kanapki – jest sycące i zdrowe – i doskonale nadaje się do spożytkowania #leftovers. Do pszennego placka można wrzucić właściwie wszystko, zawinąć, podgrzać i zjeść solo lub z jakimś sosem.

Burrito chodziło za nami od dawna, bo na każdym amerykańskim blogu o ekonomiczniej kuchni stanowi niemal kamień węgielny ekonomicznego gotowania. Przed jego przyrządzeniem powstrzymywał nas jednak brak doświadczenia w tym temacie i dobrego przepisu na własne tortille. A ponieważ Eugeniusz ma obsesję na punkcie robienia wszystkiego własnoręcznie – od pierogów, przez makaron, po tortille – kupienie placków nie wchodziło w grę. Po długich poszukiwaniach, testując różne receptury, udało nam się wreszcie trafić na właściwy przepis, z którego placki wychodzą jak marzenie. Prawie zawsze 😉 Z tortillą jest w końcu jak z każdym innym ciastem – ma swoje humory i raz wychodzi idealne, a kiedy indziej zupełnie przeciętne.

Jeśli nie macie czasu i ochoty na własnoręczny wyrób, kupcie gotowe placki, zwijajcie buritto i cieszcie się z niecodziennej, prostej, sycące potrawy.

Zobacz menu na tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia, w którym wykorzystaliśmy ten przepis.

Składniki:

250 g filetu z kurczaka lub indyka

Marynata

  • Łyżeczka ostrej papryki
  • Łyżeczka słodkiej papryki
  • Jedna czwarta łyżeczki kuminu
  • Łyżka oleju rzepakowego

Nadzienie

  • Mała papryka czerwona
  • Mała papryka żółta
  • Mała cukinia
  • Pół szklanki ryżu
  • Mała szalotka
  • Mała puszka czerwonej fasoli
  • 100 g sera, np. cheddara lub bursztynu
  • Pół szklanki sosu pomidorowego, może być sok pomidorowy, albo 2 łyżki rozpuszczonego koncentratu pomidorowego
  • Suszona kolendra
  • Opakowanie tortilli pszennych lub tortille domowe według tego przepisu

Przygotowanie:

Krok 1

Marynujemy mięso. Łączymy składniki marynaty, myjemy filet, osuszamy i obtaczamy w paprykowej paście. Odstawiamy na 15-30 minut.

Krok 2 

Ryż. Siekamy szalotkę. Rozgrzewamy rondel, dodajemy łyżkę masła. Gdy się roztopi wrzucamy cebulkę, mieszamy 2-3 minuty. Dodajemy ryż, mieszamy i smażymy kolejne 2-3 minuty. Dodajemy liść laurowy i suszoną kolendrę. Zalewamy szklanką wody, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu 17 minut.

Krok 3

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Warzywa myjemy i kroimy: papryki w kwadraty, cukinię w kostkę. Przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem, skrapiamy olejem, posypujemy suszoną kolendrą, solimy i pieprzymy. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 30-35 minut.

Krok 4

Ugotowany ryż mieszamy z fasolką i kukurydzą. Dodajemy do niego upieczone warzywa. Kurczaka drobno siekamy i też dodajemy do ryżu. Mieszamy. Placki tortilli podgrzewamy krótko na patelni lub w mikrofal (10-15 sekund).


Na środek placka kładziemy farsz, ścieramy na niego kilka łyżek sera.

Zawijamy podobnie jak krokiety. Najpierw składamy na pół, potem zawijamy górną warstwę i zaginamy boki.

Na koniec formujemy rulonik. I gotowe. Jeśli będziemy jeść burritos następnego dnia – możemy je bez problemu odgrzewać. Gotowe burritos z nadzieniem lub same placki możemy też z powodzeniem zamrozić.

Zobacz menu na tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia, w którym wykorzystaliśmy ten przepis.