Orzechowy smak kaszy, rukoli i selera, do tego słodycz pomidorków i świeżość krojonego ogórka. W tle pikantne chorizo. Szybkie danie, do zrobienia w pół godziny, sycące i zdrowe.
Czas: 30 minut
Szacowany koszt dla 2 osób: 13 zł
Poziom trudności: łatwy
Prosta sałatka na początek tygodnia, zdrowa, lekka, a sycąca, bo komosa, choć niepozorna, to kasza pełną gębą:) Delikatna, ale jak zjesz to wiesz, że zjadłeś. Niestety, komosa to w naszym kraju delikates! W markecie za pakowaną w 100 gramowe torebki – 4 sztuki – żądają 17 zł! I nie znajdziecie jej w każdym spożywczym ani markecie (tak jakby to był jakiś ekskluzywny towar). Najlepiej więc poszukajcie komosy w internecie, na wagę, jest połowę tańsza od tej w torebkach!
Sałatka powstała jak większość naszych potraw z połączenia pieczonych składników, które upiekliśmy w niedzielę (nazwa Niedzielny kucharz zobowiązuje:) i świeżych, zrobionych albo dzień wcześniej, albo rano przed wyjściem do pracy.
Sałatkę spokojne możecie zrobić w wersji wegetariańskiej – wystarczy pominąć chorizo.
Zobacz całe nasze menu na ten tydzień – co zamiast fast food
Składniki:
- 15 cm chorizo
- 1/2 szklanki komosy
- Upieczony mały seler
- Garść rukoli
- Ogórek pokrojony w kostkę
- Garść pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Łyżka suszonego estragonu
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Obieramy selera, kroimy w kostkę, skrapiamy olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 20 minut. Po 10 minutach dodajemy do piekarnika umyte pomidorki koktajlowe.
Krok 2
Komosę płuczemy pod strumieniem zimnej wody na sicie.
Krok 3
Rozgrzewamy patelnię i kładziemy na niej chorizo pokrojone w półplasterki. Podsmażamy, aż kiełbasa puści sok i lekko się przyrumieni. Ściągamy z patelni chorizo, a wysypujemy na nią komosę, chwilę mieszamy i zalewamy szklanką wrzątku. Przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy 15-20 minut do czasu, aż kasza wchłonie wodę. Pod koniec gotowania dodajemy suszony estragon.
Krok 4
Wyciągamy warzywa z piekarnika i przekładamy na patelnię z komosą. Dodajemy chorizo, solimy, pieprzymy.
Krok 5
Obieramy i kroimy w kostkę ogórka. Solimy go i przekładamy na sito, żeby ociekł z wody.
Kiedy kasza przestygnie dodajemy do niej ogórka, garść rukoli i starty parmezan. Następnie całość skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy olejem i mieszamy. Smacznego!