Toskańska zupa z pulpetami z indyka i kaszy może spokojnie wystarczyć za cały obiad, bo jest tak sycąca, że drugiego dania nie potrzebujesz już robić.
Czas: 30 minut
Poziom trudności: Dość łatwe
Liczba porcji: 4
Zuppa toscana jest jednym z klasycznych dań włoskich, choć dokładniej mówiąc toskańskich, ponieważ regionalizmy są mocno pielęgnowane we włoskiej kuchni. Zupa toskańska w oryginalnej wersji przypomina trochę minestrone, bo mnóstwo w niej warzyw: fasola, ziemniaki, oliwa, przyprawy, chleb i włoski boczek.
Na świecie bardziej znana jest chyba amerykańska wersja, w której zupa toskańska nabiera mocy i jest cięższa. Wśród składników pojawia się jarmuż, ale też gęsta śmietana i pulpety z włoskiej, wieprzowej surowej kiełbasy.
Nasza wersja jest znacznie lżejsza: nie ma w niej śmietany, bo uważamy, że jest zbyteczna, a mięso wieprzowe zastąpiliśmy mielonym indykiem. I jeszcze jedno: do pulpetów dodaliśmy ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej. To nasz stały patent na robienie burgerów i pulpetów z mięsa mielonego, które dzięki temu są zdrowsze, bo kasza jest zdrowa, a poza tym pełni ona funkcję spoiwa, zastępując zarówno bułkę tartą, jak i jajko.
Nie kręć nosem, jeśli nie lubisz kaszy – jest ona zupełnie niewyczuwalna w pulpetach. Zawsze możesz też zrobić pulpety w klasyczny sposób i dodać do mięsa pół szklanki bułki tartej oraz jajko.
Nasza zupa toskańska zawiera jeszcze jeden niekanoniczny składnik, jaki podpatrzyliśmy w serwisie Eatwell101.com – suszone pomidory z zalewy. Dodane do zupy nadają jej wspaniałego, kwaskowatego posmaku. Naprawdę warto je wrzucić.
Zupa toskańska z pulpetami jest łatwa do zrobienia, jedyna rzecz wymagająca zachodu to pulpety właśnie. Plus jest taki, że nie trzeba ich smażyć, tylko ugotować w zupie.
Polecamy też przepis na włoską zupę weselną
Składniki:
- 2 marchewki pokrojone w kostkę
- Kawałek selera pokrojony w kostkę (jakieś pół szklanki)
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 2 duże garści jarmużu
- Puszka czerwonej fasoli (400 ml)
- Puszka passaty lub pomidorów (400 g)
- 4 pomidorki suszone z zalewy pokrojone w kostkę
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- ½ łyżeczki suszonego rozmarynku, roztartego na proszek
- 2 litry bulionu lub wody
- 2 łyżki masła
- Sól
- Pieprz
Pulpety
- 250 g mielonego indyka
- ½ szklanki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej
- Szczypta kminu rzymskiego
- ½ szklanki tartego parmezanu
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzej w rondlu 2 łyki masła. Kiedy się zapieni wysyp na tłuszcz posiekaną cebulę, marchew i selera. Zamieszaj i smaż mieszając od czasu do czasu aż warzywa lekko się zrumienią – 5-7 minut. Wtedy dodaj pomidorki i czosnek, przesmaż chwilę, a następnie wsyp odsączoną z płynu fasolkę, wlej bulion lub wodę, doprowadź do wrzenia, przykryj, zmniejsz temperaturę do minimum i gotuj.
Krok 2
Zrób pulpety. Zmiksuj robotem ręcznym lub w malakserze kaszę, tak żeby raczej nie było w nim pojedynczych nasionek. Dodaj do kaszy mięso, parmezan, kumin, pietruszkę i zmiksuj na gładko. Zwilż dłonie wodą lub (lepiej) olejem. Nabieraj niewielkie porcje masy i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Przekładaj na talerz.
Krok 3
Dodaj do zupy passatę pomidorową, zamieszaj. Zwiększ temperaturę, żeby zupa zaczęła lekko „bulgotać”. Wkładaj do zupy pulpeciki, dodaj tymianek i rozmaryn. Gotuj 10 minut. Pod koniec, na 2 minuty przed końcem gotowania, dodaj jarmuż. Zamieszaj.
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj wody lub bulionu, gdyby zup była za gęsta.
Smacznego!