Zupa grzybowa z boczniaków i pieczarek to danie sycące, pachnące i niesamowicie smaczne. A przy tym bardzo proste. I wcale nie potrzebujesz do niej grzybów leśnych.
Czas: 40 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 4
Zupa grzybowa pewnie kojarzy ci się z potrawą zrobioną z podgrzybków, prawdziwków, czy kurek. Jasne. Taka zupa grzybowa to absolutny delikates, a już najlepiej smakuje w sezonie, latem, z grzybów przyniesionych prosto z lasu.
Zupa grzybowa z boczniaków i pieczarek może być też równie smaczna i w gruncie rzeczy w niczym nie ustępuje klasycznej grzybowej. A jest zdrowsza, ponieważ boczniaki to super grzyby z mnóstwem składników odżywczych. Grzyby leśne są pyszne, ale poza smakiem niewiele w nich jest:)
Polecamy super prostą i super pyszną zupę grzybową z boczniaków i pieczarek, ugotowanych z warzywami i kaszą pęczak. Być może brzmi to trywialnie, ale zupa naprawdę smakuje doskonale. Jest to zasługa dwóch rzeczy: wszystkie składniki przed gotowaniem są lekko obsmażane co dodaje im aromatu. Drugi czynnik wpływający na smakowitość zupy to estragon. To zioło niesamowicie aromatyczne danie i świetnie pasuje do grzybów.
Ważną rolę odgrywa też pęczak, który sprawia, że zupa ma lekko kremową konsystencję.
Zupa grzybowa z boczniaków i pieczarek najlepiej smakuje ugotowana na dobrym bulionie, choć jeśli go nie masz to też się bez niego obejdzie.
Spróbuj nasz przepis na zupę pieczarkową z mlekiem kokosowym
Składniki:
- 250 g pieczarek
- 250 g boczniaków
- 1/2 szklanki pęczaku
- 1 duża marchewka
- Kawałek selera korzeniowego
- 1 szalotka lub cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka estragonu
- 2 l bulionu ewentualnie wody
- 2 łyżki masła
- Natka pietruszki do posypania
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzej w rondlu łyżkę masła. Kiedy się zapieni dodaj posiekane z grubsza pieczarki i porwane na kawałki boczniaki. Smaż na średnim ogniu aż grzyby lekko się podpieką i zezłocą – 4-5 minut. Przełóż z rondla na talerz.
Krok 2
Do tego samego rondla włóż drugą łyżkę masła. Umyj warzywa i obierz. Marchew pokrój w półplasterki, selera w kostkę a cebulę na drobną kosteczkę. Wysyp warzywa na rozgrzane masło. Smaż 6-8 minut aż warzywa się zrumienią.
Krok 3
Przepłucz pęczak na sicie. Wsyp do rondla z warzywami, zamieszaj i smaż przez 2 minuty od czasu do czasu mieszając. Dodaj starty ząbek czosnku, przesmaż chwilę, a następnie wlej bulion, dodaj grzyby, estragon, przykryj i gotuj na bardzo wolnym ogniu 25 minut.
Odkryj, dolej wody, gdyby zupa grzybowa z boczniaków i pieczarek za bardzo zgęstniała. Dopraw solą i pieprzem.
Podawaj. Smacznego!