Danie do zrobienia z 10 minut. Pod warunkiem, że masz ugotowany ryż. Jeśli nie masz, przygotowane zajmie ci 25 minut.

Czas: 10 minut

Poziom trudności: Bardzo łatwe

Liczba porcji: 2

Danie proste jak bułka z masłem. Dobre dla tych, którzy mówią, że nie przepadają za ryżem. Zrobiony według tego przepisu smakuje zupełnie wyjątkowo, bo jest mocno aromatyzowany czosnkiem. Czosnkowy ryż zrobisz w 10 minut. Wystarczy, że dzień wcześniej, przy okazji przygotowywania obiadu, kolacji, ugotujesz szklankę ryżu. Będzie jak znalazł następnego dnia:)

Danie wzorowane na przepisie z bloga dininandcookin.com

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 2 jajka
  • 2 garści jarmużu
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 rzodkiewek
  • Pęczek natki pietruszki
  • 1 mała papryczka chilli (opcjonalnie)
  • 2 łyżki masła
  • Sól

Pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Rozgrzej na patelni łyżkę masła. Gdy się roztopi wbij na patelnię 2 jajka, przykryj i smaż na wolnym ogniu aż żółtka się zetną.

Krok 2

W międzyczasie, rozgrzej na patelni 1 łyżkę masła, gdy się zapieni wrzuć na nią umyty jarmuż i smaż na dość mocnym ogniu aż liście zmiękną. Zdejmij z patelni.

Krok 3

Na tą samą patelnię wyłóż łyżkę masła. Drobno posiekaj czosnek i papryczkę i włóż na masło. Smaż chwilę mieszając, następnie dodaj ryż. Rozdrobnij go łyżką i podgrzewaj na dość mocnym ogniu, mieszając. Posiekaj pietruszkę i dodaj do ryżu. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Krok 4

Wyłóż ryż na talerze, dodaj jarmuż, posiekaną rzodkiewkę. Na wierzch połóż sadzone jajko.